Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Efekt Trump podpořil důvěru v německou ekonomiku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW, v listopadu vyskočila ve složce očekávání na 13,8 bodu. To je druhá nejvyšší hodnota v letošním roce. Lepší náladu na trh paradoxně zřejmě přineslo vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách, které vedlo k oživení na akciových trzích. Důvěra 350 expertů z oblasti finančního trhu se tak konečně definitivně oklepala z propadu po vystoupení Velké Británie z EU. V té době se nacházela na úrovni –6,8 bodu. Současnou situaci finančníci ohodnotili 58,8 body, což je ve srovnání s minulým měsícem nepatrné zhoršení (0,7 bodu).

Německá ekonomika by tak měla pokračovat ve slušném růstu i ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Ve třetím kvartále si na své konto připsala v meziročním srovnání 1,7 %. Hlavním zdrojem růstu zůstává spotřeba domácností, která profituje z mimořádně dobré situace na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí si i navzdory brexitu polepšila i celá ekonomika eurozóny. Ta vzrostla o 0,3 % mezikvartálně a 1,6 % meziročně a to zřejmě především díky slušné domácí poptávce. Informovala Jana Steckerová, Economist, Investment Banking, Komerční banka.

 

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy