V Česku vzniknou desítky nových mikrojeslí

Díky podpoře MPSV a penězům z evropských fondů vzniknou nové mikrojesle. Ze 123 podaných žádostí bylo vybráno 57 nejlepších projektů, z toho sedm v Praze a padesát v regionech, nejvíce v Jihomoravském a Zlínském kraji. První mikrojesle by se měly otevřít na konci jara 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

„Mikrojesle jsou velmi praktickým nástrojem pro obce, kde aktuálně nemají dostatek míst pro děti v předškolních zařízeních. Právě obce jsou buď samy zřizovateli mikrojeslí, nebo musí být partnery projektu. O počtu míst pro děti tak přímo rozhodují,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Mikrojesle jsou kvalitní a finančně dostupná služba určená pro rodiče nejmenších dětí. Náklady na vybudování a provoz jsou nižší než náklady na zřízení školky. Podle pravidel vždy jedna pečující osoba poskytuje kvalifikovanou péči dětem od šesti měsíců do čtyř let věku v kolektivu maximálně čtyř dětí, kterým je tak zajištěn individuální přístup. Mikrojesle jsou nastaveny tak, aby byly finančně dostupné, v provozu jsou pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně. Rozsah umístění dítěte si dohodne sám rodič s provozovatelem.

Zájemci o vybudování a provoz mikrojeslí mohli podávat žádosti v rámci výzvy číslo 126 a 127 „Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích“, vyhlášené v Operačním programu Zaměstnanost. Hodnotící komise posléze vybrala nejúspěšnější projekty. Zřizovatelem mikrojeslí může být obec, zaměstnavatel nebo rodič, který v nich bude pečovat o vlastní děti. Pokud je však zřizovatelem někdo jiný než obec, musí být obec partnerem projektu. MPSV bude s vybranými zřizovateli nadále úzce spolupracovat a poskytne jim podporu formou poradenství. Z Evropského sociálního fondu bude na projekt vyčerpáno 105 352 332 Kč, více informací najdete zde: http://mikrojesle.mpsv.cz/.

Přehled vybraných projektů v krajích

Jihočeský kraj - Milevsko
Jihomoravský kraj - Brno (2), Brno – Černovice, Brno – Vinohrady, Brno – Židenice, Brno – Černá Pole, Znojmo, Hevlín
Karlovarský kraj - Mariánské Lázně
Kraj Vysočina - Nové Město na Moravě
Královéhradecký kraj - Všestary, Smiřice (2)
Moravskoslezský kraj - Bohumín, Ostrava – Svinov, Bruntál a Ostrava – Poruba
Olomoucký kraj-  Bílá Voda, Velká Bystřice, Horní Moštenice, Bílovice – Lutonín, Moravský Beroun
Pardubický kraj - Pardubice, Holice Plzeňský kraj Plzeň – Bory
Středočeský kraj - Mnichovice, Miřetice, Kolín, Chyňava, Neratovice, Čelákovice
Ústecký kraj - Krupka, Žatec, Proboštov
Zlínský kraj - Zlín, Kroměříž (3), Slušovice (2), Horní Bečva, Valašské Klobouky (2), Valašské Meziříčí (2), Zašová (2), Hutisko – Solanec 
 

Témata: děti | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky