Ostrý start EET se blíží. Podnikatelé stále vyčkávají

Do ostrého startu EET zbývá již pouhých 14 pracovních dnů. Přesto jednotliví podnikatelé stále vyčkávají. Přestože počet těch, kteří začali s dobrovolnou evidencí setrvale roste (v případě Storyous je momentálně na úrovni cca 20 %), převažuje počet těch, kteří si sice opatřili certifikát na Finanční správě, ale evidenční mód mají na své pokladně zatím vypnutý.

Ilustrační fotografie
reklama

Naprostá většina podniků však nechává zařizování EET až na poslední dva týdny listopadu, případně začátek prosince. Kasu i veškeré náležitosti hodlají zařizovat v týdnu od 21. 11. Prokazují to rozhovory z infolinky - těch skokově přibylo, jen za první týden listopadu již operátoři Storyous odbavili tolik hodin hovorů s novými zákazníky, jako za celý říjen.

Petr Filipec, provozní ředitel Storyous, situaci komentuje: "Do EET se dobrovolně zapojují především menší, svědomité podniky, OSVČ provozující občerstvení a pak síťové restaurace a hospody. Naopak malé hospody - takzvané obecní čtyřky - zatím nemají vybrané ani konkrétní řešení, zbytek podnikatelů již věnoval první polovinu listopadu získávání informací, nákup a instalaci zařízení a získání certifikátu od Finanční správy pak otevřeně nechávají až na úplný závěr měsíce. V případě Storyous jsme zatím připraveni i na skokové zvýšení zájmu o gastronomické pokladny, zároveň předpokládáme, že hlavní vlna se přesune z konce listopadu spíše na začátek prosince. Až třetina zařízení nedodrží v prvních týdnech zákonnou povinnost - předpokládají, že Finanční správa bude na základě dosavadních prohlášení zcela benevolentní."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky