Jak využít zimní slunce v domácnosti a ušetřit za elektřinu

Sluneční energie se v současnosti využívá nejen ve velkém, například v případě solárních elektráren, ale čím dál více i v běžných domácnostech. Přestože je v zimním období sluneční záření méně intenzivní, může pokrýt část energetické spotřeby české domácnosti. Lidé tak začínají více investovat do systémů, díky kterým lze sluneční energii využít na ohřev vody, pro vytápění nebo na výrobu elektřiny. Nejde přitom pouze o finanční úsporu, ale stále častěji také o vyjádření ekologického cítění.

Zimní slunce
reklama

Solární energie jako způsob vytápění

Energie ze slunce přeměněná na teplo se získává prostřednictvím solárních kolektorů, někdy též zvaných jako fototermické. Sluneční svit je v našich zeměpisných šířkách nejintenzivnější v období od dubna do září, i v zimě však lze jeho hodnoty využít v náš prospěch. V rozmezí mezi listopadem a únorem se průměrný počet slunečných hodin za měsíc pohybuje od 30 do 90 a nejčastěji se získaná energie využívá při ohřevu užitkové vody nebo k přitápění. Počítají s tím už i moderní typy kotlů, které jsou k přitápění pomocí solární energie přizpůsobeny. Na rozdíl od fotovoltaických systémů, které transformují sluneční záření přímo na elektřinu a mají účinnost zhruba 15 %, dokážou ty fototermické využít až 80 % energie ze slunečního záření.

Přirozená výhřevnost slunce

Zimní slunce působí také skrze klasický skleníkový jev, kdy pomáhá vyhřívat obytné místnosti přímým slunečním zářením. Zejména jižní a jihozápadní strany fasády mohou tímto způsobem získat až 50 % tepla. Během zimních měsíců je navíc důležité zabránit tepelným únikům, ke kterým nejvíce dochází skrze okna. „Tepelné ztráty výrazně snižují předokenní rolety, které mají výborné tepelně- izolační vlastnosti a přirozeně regulují teplotu v domě či bytě,“ vysvětluje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínící techniky.

Využití fotovoltaiky pro LED osvětlení i pohon zařízení

V domácích podmínkách mohou dobře fungovat i fotovoltaické systémy, které přeměňují sluneční záření na elektřinu. Fotovoltaické panely spolu s akumulátorem poslouží jako zdroj napětí, který jistí výpadky proudu. Takové panely se dají instalovat například na zábradlí balkonu a lze jimi napájet třeba stále oblíbenější LED zdroje, ale i notebooky, telefony nebo WiFi síť. Pohon na solární energii je v současné době také osvědčeným řešením pro ovládání různých komponentů, jako například vrat, bran, garáží i předokenních rolet v místech, kde není k dispozici elektrická síť. „Kromě úspory energie a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí je velkou výhodou pohonů se solárními systémy možnost ovládání garážových vrat během výpadků proudu ve veřejné síti, a to i v noci díky bateriovému zdroji,“ doplnil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která v tuzemsku patří mezi největší výrobce garážových vrat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky