Polovina Čechů má problém s nečekanými výdaji

Jen zhruba každý desátý Čech (12 %) je v natolik dobré finanční situaci, že si může dovolit spoření. O málo více než polovina (51 %) obyvatel České republiky má sice dostatek peněz pro běžné hospodaření, ale větší výdaje jim způsobují problémy. Tato i další zajímavá fakta odhalil exkluzivní průzkum společnosti Millward Brown pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Výsledky průzkumu budou prezentovány v rámci mezinárodního Dne bez dluhů, který proběhne 15. listopadu 2016.

Ilustrační fotografie
reklama

Úvěr splácí v současné době bezmála polovina (44 %) Čechů, přičemž pětina (18 %) obyvatel ČR má pohledávky po splatnosti. Nejčastěji se jedná o splacení bankovních půjček, peníze půjčené od rodiny a nezaplacené účty za mobilní telefon. Právě lidé ve finanční tísni, kteří nejsou schopni splácet své závazky, se mohou ve dnech 14. až 16. listopadu v rámci Dne bez dluhů zdarma poradit s odborníky, jak řešit svoji obtížnou finanční situaci. Odborní poradci budou k dispozici na jednatřiceti kontaktních místech (pracovištích Úřadu práce ČR) po celé České republice. Informace o Dni bez dluhů, společně s tipy na řešení tíživé finanční situace, jsou k dispozici na stránkách www.nasedluhy.cz a poradenské služby lze využít rovněž na bezplatné telefonní lince 800 800 123.

„Bezmála polovina Čechů byla někdy v minulosti v prodlení s platbou svých závazků a téměř každý pátý Čech považuje za účinné řešení neschopnosti splácet dluhy vyhýbat se kontaktu s věřitelem. V rámci Dne bez dluhů proto nabízíme možnost zdarma probrat situaci s odborníkem a sestavit jasný plán, jak přestat dluhy prohlubovat a začít je řešit,“ říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Hlavní závěry průzkumu

V rámci průzkumu pro společnost KRUK byl osloven reprezentativní vzorek tisícovky obyvatel České republiky. Závěry ukazují, že Češi, i přes deklarovanou vysokou finanční gramotnost, často nevědí, jak problémy s dluhy efektivně řešit.

  • 44 % obyvatel ČR splácí v současné době úvěr. Častěji jde o lidi zaměstnané (51 %), ve středním věku (35 až 44 let; 56 %) a žijící v obcích do 1 000 obyvatel (52 %).
  • 60 % Čechů o sobě prohlašuje, že má základní úroveň znalosti v oblasti financí, orientují se všeobecně v nabídkách bank a ostatních finančních institucí, nemají však znalosti o konkrétních finančních produktech.
  • 51 % Čechů hodnotí svou finanční situaci jako střední, mají dost peněz pro běžné hospodaření, ale větší výdaje jim způsobují problémy. 13 % obyvatel ČR často dojdou peníze před koncem měsíce a nemají dostatek financí ani na pokrytí svých základních potřeb.
  • 44 % obyvatel ČR přiznává, že se v minulosti dostala do prodlení s platbou a 18 % Čechů má pohledávky po splatnosti.
  • 63 % Čechů preferuje v případě problémů se splácením dohodu s věřitelem, 19 % obyvatel však za nejúčinnější řešení považuje vyhýbat se kontaktu s věřitelem.

„Češi jsou relativně hodně zadlužení, ale zároveň umí s dluhy žít a snaží se dostát svým závazkům. Pokud to není z jejich současného příjmu možné, použijí na splátky své úspory, snaží se s věřiteli dohodnout a až ve třetí řadě vyhledají pomoc rodiny. Nejčastěji se přitom na rodinu obracejí především mladší dlužníci,“ doplňuje Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky