Které mincovny jsou mezi investory nejpopulárnější?

Opět se blíží konec roku, tedy období, kdy firmy hodnotí uplynulých dvanáct měsíců. Bilancují rovněž i producenti drahých kovů, kteří s napětím očekávají, jak se letos vyvíjela celková produkce a zda opět budou přepisovat tabulky rekordů. Dobře víme, jaké problémy měly doly vloni a jaká krize je postihla – nízká cena zlata měla za následek zavíraní dolů a propouštění. Rok 2016, zdá se, přinesl obrat k pozitivnímu vývoji, což této oblasti velmi pomohlo. Nesl se ve znamení nového býčího trhu, růstu cen zlata i stříbra a neustálého zvyšování poptávky. Vypadá to tedy, že letošek bude velmi úspěšný.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina zlatých a stříbrných mincí a slitků, které jsou produkovány na světovém trhu, pochází z uznávaných rafinérií a mincoven s dlouholetou tradicí a bohatou historií. Pojďme si přiblížit, které mincovny jsou mezi investory vlastně nejpopulárnější.

Nejpopulárnější mincovny světa:

1. Kanadská královská mincovna – The Canadian Royal Mint

Mincovna byla založena v roce 1908 v Ottavě v kanadské provincii Ontario. Mincovna je státní a její roční produkce je víc než 1 miliarda mincí. Nejpopulárnější jsou světově známé Maple Leaf. Zlaté mince jsou raženy od roku 1979, stříbrné od roku 1988. Společnost také vyrábí mince pro desítky jiných zemí. Celkem má na kontě již více než 50 miliard mincí. Nejdéle, a sice více než 30 let, spolupracuje na ražbě se státem Barbados.

2. Australská mincovna Perth

Mincovna byla založena v roce 1899 v australském městě Perth. Město bylo původně postaveno v zápalu zlaté horečky propuknuvší v západní Austrálii pro zrychlení ražeb zlatých sovereignů britských panovníků a pro jejich distribuci do britského impéria. Perth Mint byla poslední ze tří australských koloniálních poboček po již zaniklých Sydney Mint a Melbourne Mint. V roce 1970 byla mincovna přesunuta pod vládu státu Západní Austrálie. Mezi nejoblíbenější mince patří ty s motivy koaly, klokana či ledňáčka. Mincovna ročně zpracovává 400 tun zlata a je proslavena také výrobou největší zlaté mince na světě – má ryzost 999,9, váží jednu tunu a její nominální hodnota je jeden milion australských dolarů. Průměr mince je 80 centimetrů a tloušťka 12 centimetrů.

3. Americká státní mincovna – The United States Mint

Byla založena v roce 1792 Kongresem na základě zákona o ražení mincí a byla původně spravována v rámci ministerstva zahraničních věcí. Podle podmínek zákona byla první budova mincovny umístěna ve Philadelphii. Sídlo je ve Washingtonu, D.C. a dnes působí vedle Philadelphie i v Denveru, San Francisku a West Pointu a další pobočky se nacházejí v různých částech USA. Mincovna je státní a do roku 2015 uvedla do oběhu 17,046 miliardy mincí. Nejpopulárnějšími jsou zlaté a stříbrné American Eagle, které se razí od roku 1986. Podle legendy dokonce George Washington daroval společnosti část svého stříbra, aby mohla razit mince co nejdříve.

4. PAMP Suisse

Soukromá společnost PAMP byla založena v roce 1977 ve Švýcarsku. Každoročně zpracovává 450 tun zlata a velké množství žlutého kovu použitého pro celosvětovou výrobu šperků pochází právě odsud. Nejznámějším produktem jsou slitky populární Fortuny, které jsou dostupné ve zlatě, stříbře i v platině o velikosti od 1 do 100 gramů.

5. Argor-Heraeus SA

Švýcarská společnost oslavila letos 65. výročí (založena v roce 1951). Firma je akreditována londýnskou burzou drahých kovů LBMA, standard „good delivery“, což jí i jejím produktům přisuzuje světovou prestiž. Mezi její portfolio patří oblíbené zlaté, stříbrné, platinové a palladiové slitky o různých gramážích. Tento přední světový producent drahých kovů ročně zpracuje až 400 tun zlata.

6. Sunshine Minting

Soukromá mincovna Sunshine Minting se sídlem v Coeur d'Alene ve státě Idaho byla založena v roce 1979. Každoročně vyrobí cca 70 milionů uncí drahých kovů, včetně velmi oblíbených Silver Buffalo. Sunshine je také hlavním výrobcem jednouncových stříbrných „koleček“, která vypadají jako mince – dodává je do Americké státní mincovny, která z nich razí stříbrné mince American Eagle, ale i jiným světovým mincovnám.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky