EET na zkoušku: podnikatelé nemají zájem

Od 1. listopadu si mohou podnikatelé, kterých se týká první vlna elektronické evidence tržeb (EET), ve zkušebním provozu otestovat funkci elektronických pokladen. Ze zhruba 50 tisíc podnikatelů se jich k pilotnímu provozu přihlásilo necelých 500. Navíc potřebné přihlašovací údaje ke spuštění evidence nemá ani polovina podnikatelů.

Ilustrační fotografie
reklama

Ostrý provoz elektronické evidence tržeb bude spuštěn už 1. prosince. Celý listopad si mohou podnikatelé testovat, jak systém funguje. Zájem je ale téměř nulový. „Podle údajů z Generálního finančního ředitelství bylo k 31. říjnu podnikatelům vydáno celkem 20 583 autentizačních údajů, které jsou pro registraci do systému nutné. Celkem 8631 podnikatelů si údaje vyzvedlo přes datovou schránku a 11 952 osobně na finančním úřadě. Osobně si pro obálku s autentizačními údaji přišlo nejvíce podnikatelů ve Středočeském kraji, kde jich bylo 1288, následuje 1241 podnikatelů v Moravskoslezském kraji. Do 2. listopadu se k pilotnímu provozu EET přihlásilo jen 496 podnikatelů. Ti jsou ale velmi aktivní – do systému zaslali 43 tisíc účtenek,“ popsala Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Je velmi pravděpodobné, že kontroly začnou chodit už začátkem prosince. V případě, že kontroloři objeví nějaký nedostatek, hrozí podnikateli pokuta ve výši až půl milionu korun, nebo o svou provozovnu může dokonce přijít. „Kontrolovat se bude nejen vystavování účtenek, ale i práce s terminálem. Podnikatelé si také musí dávat pozor, jak pracují se samotnými autentizačními údaji a certifikátem. Pokud s nimi nebudou zacházet tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití, hrozí jim pokuta ve výši 50 tisíc korun. Další sankce souvisí se samotným spuštěním EET. Za maření účelu elektronické evidence tržeb, což může být například úmyslné nezadávání všech údajů do systému nebo odmítnutí vystavení účtenky zákazníkovi, hrozí podnikateli sankce až půl milionu korun. V případě, že kontrola zjistí zvlášť závažné porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky, může nařídit okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti,“ upozornila Blanka Štarmanová.

První vlna EET se týká podnikatelů z oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Ne všichni ale musí být zaregistrovaní k 1. prosinci. Sezonní provozovny, například kempy, které mají přes zimu zavřeno, mají možnost spustit systém elektronických pokladen až se zahájením nové sezony. „I zařízení, která jsou provozována jen sezonně, mají povinnost se k elektronické evidenci tržeb přihlásit. Není ale nutné udělat to k 1. prosinci. Například v případě kempů se stačí registrovat do systému a pořídit potřebné vybavení zhruba měsíc před zahájením ubytovacích služeb. I když je většina kempů v provozu jen přes léto, nejedná se o příležitostnou činnost, ale o podnikání, a tedy v okamžiku, kdy budou mít tržby v hotovosti, mají povinnost je v EET vykazovat. Pokud by kemp přijímal platby jen přes účet, tak se do EET nemusí registrovat vůbec,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky