Jak na tom dluh USA skutečně je?

Dá se říci, že dnešní doba je charakteristická neustálým zadlužováním, kvantitativním uvolňováním, nastolováním a hledáním „zdravé“ míry inflace apod. USA, Evropská unie, Čína nebo Rusko, to je jen malý výčet těch ekonomik, které mají největší globální vliv. Mohli bychom jít od jednoho státu k druhému a nacházeli bychom jen samé problémy. Zadlužování v USA neustále narůstá, vývoj čínského hospodářství zpomaluje, EU sype další a další peníze do ekonomiky, Rusko se potácí neustále v problémech způsobených sankcemi Západu atd. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie
reklama

Svět není v dobré kondici, a to jsme jen u finanční stránky, kterou si můžeme názorně ilustrovat na zdraví největší světové ekonomiky – Spojených států.

Vizualizace velikosti státního dluhu USA

V současné době se dluh USA pohybuje nad 19,763 bilionu dolarů. Pokud vezmeme v úvahu, že počet obyvatel USA činí cca 320 000 000, připadal by na každého Američana peněžní závazek o výši téměř 70 000 $, a toto zadlužení neustále narůstá.

Jak na tom dluh USA skutečně je? Přiblížím z několika úhlů pohledu.

Státní dluh USA je větší než hodnota 500 největších společností v USA. Dokládá to například index S&P 500, který sleduje právě tento faktor u 500 největších amerických společností podle tržní kapitalizace. Jsou zde zahrnuty obří společnosti jako je Apple, Exxon Mobil, Microsoft, Facebook, a další. V létě roku 2016 činila hodnota těchto společností dohromady cca 19,1 bilionu $.

Největší světové finanční instituce (BlackRock, Vanguard, UBS, State Street Global Advisors, Fidelity, Allianz, J. P. Morgan) spravují majetek investorů ve formě akcií, dluhopisů, podílových fondů, ETF atd. o celkovém objemu 18,9 bilionu $.

Státní dluh je 25krát větší než všechen světový vývoz ropy za rok 2015. Top 10 vývozců ropy zahrnuje celkově 535 miliard $.

- Saúdská Arábie: 133,3 mld. $

- Rusko: 86,2 mld. $

- Irák: 52,2 mld. $

- SAE: 51,2 mld. $

- Kanada: 50,2 mld. $

- Nigérie: 38,0 mld. $

- Kuvajt: 34,1 mld. $

- Angola: 32,6 mld. $

- Venezuela: 27,8 mld. $

- Kazachstán: 26,2 mld. $

zbytek světa: 251,0 mld. $

Například hodnota vývozu ropy Saúdské Arábie by pokryla americký dluh až za cca 147 let, kdybychom brali v úvahu dnešní rychlost zadlužování a těžbu.

Dluh je 155krát větší než hodnota zlata, které se na celém světě za rok vytěží. Zlato symbolizuje peníze a bohatství. Nicméně roční světová produkce zlata se pohybuje kolem 3 000 tun (cca 96 milionů uncí), což zalepí jen malou díru tohoto zadlužení.
Z uvedeného vyplývá, jak je americký státní dluh obrovský a dále se zvyšuje. Nicméně i přes toto zadlužování si zatím USA udržují pozici světové velmoci číslo jedna. Podívejme se na druhou stranu, a sice na výkon americké ekonomiky.

Hrubý domácí produkt Spojených států představuje 18 bilionů $, což z nich činí největší HDP a ekonomiku světa. Spojené státy jsou geograficky rozsáhlé, různorodé a populace je rozprostřena nerovnoměrně. Znamená to tedy, že výroba a inovace jsou soustředěny jen v některých oblastech země, zatímco jinde převládá jednoznačně venkovský charakter a s tím spojená část hospodářství.

Témata: USA | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky