V Brně testují koncept Smart City

Brněnská městská část Nový Lískovec se stane jedním z takzvaných chytrých měst. Zastupitelé zde podepsali s Centrem kompetence Smart Regions, které zřizuje Technologická agentura, společné memorandum o spolupráci. Cílem je zavést v městské části do praxe nejrůznější technologie z konceptu označovaného jako Smart City. Jednou z nich bude například chytré měření spotřeby energií, na němž se bude podílet také společnost E.ON.

Brno
reklama

Městská část Nový Lískovec na jihozápadním okraji Brna je už tradičně vstřícná k novým projektům v oblasti energetických úspor a zlepšování kvality bydlení. Například jako jedni z prvních zde začali v roce 1999 revitalizovat a zateplovat městské panelové domy. Nedávno podepsané memorandum specifikuje postupný proces, na jehož základě se Nový Lískovec stane takzvaným chytrým městem. V první fázi hodlá městská část postavit komunitní centrum, které bude první veřejnou budovou v ČR s minimální spotřebou energie a systémem pro využívání dešťové vody. Jako další zde vznikne parkovací dům pro rezidenty. Společnost E.ON hodlá v Novém Lískovci realizovat svůj pilotní program chytrého měření spotřeby energie. Ten umožňuje mimo jiné obousměrnou komunikaci mezi dodavatelem energie a spotřebitelem a kvalitnější energetický management.

Nízkoenergetické komunitní centrum a inteligentní systém pro parkování

„V současnosti máme dva aktuální pilotní projekty. Bývalou výměníkovou stanici plánujeme přestavět na komunitní centrum, kde najdou prostor pro své aktivity různé skupiny občanů. Bude to první veřejná budova splňující nové požadavky energetického zákona, tedy budova s minimální spotřebou energie a mimo jiné také se správným hospodařením s dešťovou vodou,“ popisuje plány městské části její starostka Jana Drápalová. „Druhým projektem je chytré parkování, jehož součástí je výstavba parkovacího domu pro rezidenty a systém pro informování řidičů o volných parkovacích místech,“ doplnila Drápalová. Nový Lískovec se totiž podobně jako velká část dalších městských okrajových sídlišť potýká s nedostatkem parkovacích míst.

V Česku zatím ojedinělý projekt – chytré měření spotřeby energií

Kromě nízkoenergetické výstavby bude součástí nových projektů také systém chytrého měření spotřeby energií – takzvaný smartmetering. Ten zde hodlá realizovat společnost E.ON. „Brno je jedním z více než dvou desítek měst, s nimiž hodláme spolupracovat na projektech s cílem efektivního využívání energetických zdrojů. Patří sem například modernizace veřejného osvětlení nebo právě smartmetering. V chytrém měření spotřeby vidíme velký potenciál energetických úspor,“ uvedl Lukáš Svoboda, vedoucí oblastního managementu E.ON Česká republika, s. r. o.

Chytré měření by mělo městské části přinést nezanedbatelné snížení nákladů na energie. „Smartmetering bychom rádi využili ke zlepšení našeho hospodaření s energiemi, takzvaného energetického managementu. Správné hospodaření s energií totiž může obci uspořit významné peníze z rozpočtu. Jenom zateplením škol, školek a radnice šetříme přes 4 miliony korun ročně a je zde ještě velký potenciál pro další úspory,“ popisuje výhody pilotního projektu smartmeteringu starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Pilotní projekt pro chytrá města

Koncept chytrého města – Smart City, jehož se Nový Lískovec stane příkladem, označuje implementaci nejrůznějších informačních systémů pro lepší informování a participaci občanů na chodu města. Smart City zahrnuje také technologie pro úsporu energie a nižší dopady provozu města na životní prostředí. V Česku jej propaguje například sdružení Czech Smart City Cluster, jehož součástí jsou různá vysokoškolská pracoviště a energetické i technologické firmy, mimo jiné například ČVUT, E.ON, Schneider Electric CZ a další.

Témata: Brno | Smart City

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky