Evropa čeká na HDP a inflaci, Amerika na Fed a volby

Na globálních trzích tento týden nejprve přitáhnou pozornost čísla z eurozóny. Dnes čekáme, že HDP za třetí kvartál skončí relativně slušným výsledkem – eurozóna by měla dál růst tempem 0,3 % mezikvartálně a meziročně jen kosmeticky zpomalit na 1,5 %. To by se mělo Evropské centrální bance líbit. Informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie
reklama

A podobně tomu bude i s prvním odhadem inflace za říjen – počítáme s nárůstem na 0,6 %. To by měla být nejvyšší hodnota od dubna 2014, kdy právě pod vlivem rostoucí inflace zažily velice nepříjemné výprodeje eurové dluhopisy. V tuto chvíli budou trhy primárně čekat na to, zda dobrá čísla nakonec povedou ECB k oznámení ústupu od politiky QE. I když čísla tento týden budou dobrá, nebudou natolik silná, aby dala jednoznačný signál ohledně prosincového zasedání ECB. Škraloupem na jinak dobrém výsledku zůstane podle nás přetrvávající nízká jádrová inflace.

V druhé polovině týdne se pozornost stočí do USA. Nejprve k zasedání Fedu, který v předvolební atmosféře nebude chtít nikoho překvapit nečekaným utažením měnové politiky. Důležité bude ale sledovat, jak moc v doprovodném komentáři Fed otevře dveře prosincovému růstu sazeb. Ten už je v tuto chvíli v tržních cenách skoro ze 70 %. Vedle komentářů z Fedu budou hrát na trzích minimálně stejně důležitou roli říjnová čísla z USA. Naše očekávání jsou opět nad trhem a to jak v případě podnikatelské nálady v průmyslu (ISM), tak v případě čísel z trhu práce (payrolls). 

Celkově tak čekáme týden, ve kterém by slušná makročísla z obou břehů Atlantiku měla oslabovat dluhopisy a mohla by teoreticky hrát lehce do karet dolaru. Situaci mohou však zkomplikovat blížící se americké volby, které dolaru zjevně braly v uplynulém týdnu trochu chuť k životu.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky