Stát nemá ze Zemanových čínských investic ani korunu, varuje Babiš

Čínské investice v České republice, které vychvaloval zejména prezident Miloš Zeman, se nekonají. Upozornil na to ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že peníze plynou do kapes soukromých vlastníků, ale stát z nich nemá nic.

Andrej Babiš
reklama

Babiš to řekl v úterním pořadu Interview ČT24 a dodal, že dosavadní investice skupiny CEFC jsou v nákupu nemovitostí do portfolia soukromých vlastníků nebo akcionářů. "Takže nějaké investice z čínské strany, které by měly přímý pozitivní vliv na český rozpočet, zatím nevidím," upozornil.

Podotkl také, že na vládě strategické partnerství mezi Českem a Čínouani neprojednávali. "Ona to vláda projednala jako informaci. Byly podepsány dohody a já jsem ve velkém očekávání, co z toho partnerství vypadne konkrétně pro českou ekonomiku," řekl Babiš České televizi.

Zeman tvrdí, že čínské investice v Česku dosáhly asi 50 miliard korun. To ale Babiš zatím potvrdit nemůže. "Pan prezident mi slíbil, že dostanu seznam investic. Zatím jsem v očekávání, peníze plynou do kapes vlastníků, ale ne státu," tvrdí. Zeman se naopak brání tím, že Babiš není správně informován.

Televize připomíná, že hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla letos dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky