Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brno je nejatraktivnější průmyslovou lokalitou v ČR

Firmy si v uplynulém čtvrtletí pronajaly v Jihomoravském kraji 127 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch, to je zhruba stejně, jakou si pronajaly ve zbytku celé ČR. Jak v úterý informovala společnost Cushman & Wakefield, zájem v jihomoravském kraji se přitom soustředil výhradně na Brno.

"Po několikaletém půstu se podařilo nasytit poptávku po moderních průmyslových prostorech v Brně. Některé firmy čekaly i několik let na možnost expanze či vstupu do Brna. Znemožňovala jim to však nedostatečná nabídka v této lokalitě. Minulý rok vyhrála společnost CTP výběrové řízení na developera pozemků na Černovické Terase a tento rok se jí podařilo dodat nové prostory pro zájemce zejména z řad výrobců," vysvětlil Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmů průmyslových ploch v Cushman & Wakefield. Celkem se ve třetím čtvrtletí v České republice pronajalo 292 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. To je nejvíce za celou historii českého průmyslového trhu (měřeno výsledky za jednotlivá čtvrtletí). V druhém čtvrtletí 2011 dosáhly pronájmy zhruba polovičních čísel. „Druhá polovina roku bývá tradičně silnější, nejde proto o velké překvapení. Důležité je meziroční srovnání a to ukazuje, že v letošním třetím čtvrtletí bylo pronajato o sedm procent ploch více než ve stejném období loni. Není to velké číslo, pro trh je však dobrou zprávou, že je trh na straně poptávky i v současných podmínkách stabilní,“ doplnil Kaizr. Firma očekává, že trh si tuto stabilitu udrží. Určité ohrožení spatřuje v nedostatečné nabídce prostor v některých lokalitách, která vychází z opatrnosti developerů a financujících bank. Developeři nadále uvažují o spekulativní výstavbě (tzn. bez předem známých nájemců) ve velmi omezené míře. Celkový objem letošních pronájmů by se podle odhadů odborníků z Cushman & Wakefield měl pohybovat kolem 700 tisíc metrů čtvereční a zůstane tak zřejmě pod úrovní loňského roku, který byl na straně poptávky rekordní. Výstavba ve třetím čtvrtletí dosáhla 142 tisíc metrů čtverečních a oproti předchozímu čtvrtletí se ztrojnásobila. Ve srovnání se stejným obdobím loni se zvedla o 74 procent. Zdaleka největší část nové výstavby, přesněji 75 procent veškeré nové výstavby, zrealizoval developer CTP ve svém parku CTPark Brno II. Tam dostavěl nové jednotky pro společnosti jako jsou Wistron a Kompan. Zbývající výstavba připadá na developera VGP, který tímto rozšířil své aktivity v Liberci a v Hrádku nad Nisou.

„Toto oživení výstavby zatím nemůžeme považovat za jednoznačný trend. Jedná se spíše o krátkodobý výkyv, který bude zřejmě pokračovat ještě v posledním čtvrtletí 2011. V dalším období však k takovému objemu výstavby nedojde, developeři stále vyčkávají s novou výstavbou na podpisy smluv s budoucími nájemci,“ vysvětlil Kaizr.

Míra nepronajatosti klesla ve třetím čtvrtletí na 6,8 procenta, což je nejméně od roku 2007. Díky oživení výstavby ve druhé polovině letošního roku firma očekává, že procento volných ploch zůstane nějakou dobu stabilní. Výhledově však lze počítat s dalším poklesem.

„V nejžádanějších lokalitách to pravděpodobně povede ke zvýšení cen za pronájem,“ sdělil Kaizr. „Nedostatečná nabídka moderních průmyslových ploch ze strany developerů vede především v lokalitách s nízkou nepronajatostí k hledání alternativních možností jako jsou podpronájem nebo přenechání nájmu. Pro zájemce je to často jediná možnost, jak nalézt vhodné prostory v jimi požadované lokalitě a čase,“ doplnil.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy