Situace je špatná. Strojírenským firmám chybí kvalifikovaní pracovníci

V současné době sedm z deseti strojírenských společností pociťuje nedostatek kvalifikované pracovní síly. Nejvíce přitom chybí dělnické profese a odborní specialisté. Za nejefektivnější způsob řešení této situace pokládají ředitelé strojírenských společností spolupráci s odbornými školami a výchovu vlastních pracovníků. Přesto se tři čtvrtiny z nich obávají, že je tento problém bude v budoucnu limitovat v růstu. Vyplývá to ze Studie českého strojírenství H2/2016 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Sedm z deseti strojírenských firem se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků
reklama

Jedním z největších problémů, který v budoucnu může ohrozit růst českého strojírenství, je nedostatek kvalifikované pracovní síly. Shodli se na tom ředitelé ze všech oborů strojírenské výroby v nejnovější Studii českého strojírenství H2/2016. Aktuálně přitom sedm z deseti strojírenských společností pociťuje nedostatek kvalifikované pracovní síly (69 procent), v případě velkých firem jde pak dokonce osm firem z deseti (79 procent). „Nedostatek vhodných pracovníků ve strojírenském průmyslu je daný tím, že klesá zájem z řad studentů o průmyslové profese a řemesla. Řada studentů je má stále spojené s nižším finančním ohodnocením a rovněž je neláká manuální nebo fyzicky náročná práce, přednost dávají kancelářím,“ říká Helena Koutová, jednatelka a personální ředitelka, AMBOSELI, s. r. o.

Společnostem v současné chvíli nejvíce chybí dělníci (8,2 bodů z maximálních 10) a odborní specialisté (7,6 bodů z maximálních 10). Nejméně si strojírenské firmy stěžují na nedostatek vhodných pracovníků nejvyššího managementu (3,3 bodů z maximálních 10). „Toto je obrovský problém dnes již všech úspěšných společností, kdy nedokážeme přes různé náborové kampaně obsadit požadovaný počet technicky zaměřených pracovníků. Jedná se především o CNC operátory, seřizovače, mechaniky, elektrikáře, nástrojaře, kvalitáře, ale také VŠ zaměřené pracovníky v oblasti strojního inženýrství nebo procesní technologie. Spolupracujeme se všemi školami v regionu, nabízíme stipendia, stáže, brigády a diplomové práce. Protože se situace nelepší, ba naopak zhoršuje, bereme dnes již kohokoliv, kdo má zájem a chce pracovat a složitě rekvalifikujeme a zaškolujeme. Problém, ale je, že lidé ochotní pracovat vůbec nejsou a tak již řešíme možnosti zaměstnávání vězňů či zaměstnávání cizinců,“ tvrdí Petr Novák, generální ředitel a jednatel KBCZ, Ředitel závodu a jednatel společnosti, Koyo Bearings Česká republika s.r.o. (KBCZ).

Ředitelé strojírenských společností však nezůstávají v tomto problému nečinní a snaží se předejít možným negativním dopadům, které by nedostatek vhodných pracovníků pro jejich podnik mohl znamenat. Jako nejúčinnější způsob řešení této situace přitom pokládají zajištění a výchovu vhodných pracovníků už během jejich výuky a úzce proto spolupracují s odbornými školami. Na stupnici od 0 do 10, kde desítka představuje maximálně efektivní řešení, tomuto postupu přiřadili 7,8 bodů. Dále se také společnosti snaží zlepšit systém rozvoje svých vlastních zaměstnanců (7,3 bodů z maximálních 10) a zatraktivnit svoji společnost na trhu práce (6,8 bodů z maximálních 10).„Nedostatek kvalifikované pracovní síly je komplexním problémem postihující všechny obory průmyslu a zasahující prakticky všechny technické pozice. Závažnost tohoto problému nás donutila k odvážnému kroku, když jsme v letošním roce otevřeli vlastní soukromou střední průmyslovou školu. Pevně věříme, že dohledem nad výukou a výchovou vlastních studentů si zajistíme přísun pracovníků v odpovídajícím množství a především kvalitě,“ popisuje vlastní řešení Jan Rýdl ml., Statutární ředitel, Generální ředitel, TOS VARNSDORF a.s.

Ačkoliv se strojírenské firmy pokoušejí o aktivní řešení situace, více než tři čtvrtiny z nich (77 procent) se jich přesto obává, že nedostatek vhodných pracovníků bude limitem pro jejich budoucí růst. „Nyní se naplňují dlouhodobé prognózy jednotlivých profesních svazů, že limitujícím faktorem dalšího růstu průmyslu bude nedostatek pracovníků, zejména v technických profesích. V našem případě se jedná o absolventy elektrotechnických a strojírenských fakult, ale i o absolventy středních a učňovských škol,“ shrnuje dlouhodobé prognózy Mojmír Čapka, předseda představenstva, Brisk Tábor a.s. „O nedostatku pracovníků v technických profesích nám již delší dobu říkají i naši klienti z řad strojírenských firem. Nedostatek vhodných pracovníků se pak odráží i v tom, že naši klienti plánují jen mírný růst a omezeně investují do rozšíření výroby. I naši klienti se snaží situaci aktivně řešit zatraktivněním podmínek pro své zaměstnance a výchovou vlastních absolventů, což jim částečně pomáhá,“ uzavírá Petr Pištěk, Obchodní ředitel, Bibby Financial Services.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky