Evropa prakticky neporoste. Stáhne s sebou i Česko

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) prudce snížila odhad růstu ekonomiky v eurozóně na příští rok z dříve odhadovaných dvou procent na 0,3 procenta. Informovaly o tom v pondělí agentury AFP a Reuters.

reklama

Letos poroste ekonomika eurozóny podle aktuální prognózy OECD o 1,6 procenta oproti dvouprocentnímu růstu, se kterým OECD počítala v květnu. Pro rok 2013 pak eurozóně předpovídá OECD růst o 1,5 procenta.
 
Podle OECD by měla Evropská centrální banka (ECB) snížit sazby a centrální banky by měly v případě napětí dodávat na trhy likviditu. OECD navíc Evropu vyzvala, aby upřesnila svá protikrizová opatření.
 
Některé členské země eurozóny podle zprávy OECD růst ani neudrží. Klíčový bude průběh dluhové krize a především to, zda se v eurozóně podaří obnovit důvěru ve státní finance. Pokud se to politikům nepodaří, eurozóna a další vyspělé země mohou upadnout do hluboké recese.
 
"Je nezbytné jednat rozhodně k obnovení důvěry a realizovat vhodná opatření k obnovení dlouhodobé fiskální udržitelnosti," upozornila OECD.
 
"Tato opatření jdou správným směrem a mohla by pomoci obnovit důvěru a vytvářet pozitivní zpětné účinky, které by mohly vést ke scénáři silnějšího růstu," dodala OECD k výsledkům summitu EU a eurozóny z minulého týdne.
 
OECD v pondělí prudce snížila i odhad růstu hospodářství Spojených států amerických pro příští rok na 1,8 procenta z 3,1 procenta. Letos vzroste podle OECD tamní ekonomika o 1,7 procenta místo dříve odhadovaných 2,6 procenta, v roce 2013 pak o 2,5 procenta.
 
Japonsko podle aktuální zprávy OECD poroste o 0,5 procenta v letošním roce a o 2,1 procenta v roce 2012, zatímco u Číny letos očekává růst 9,3 procenta a 8,6 procenta v příštím roce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky