"Šmejdi" dostali trest. Pražský soud vynesl přelomový rozsudek

Pražský soud vynesl přelomový rozsudek v případu "šmejdů" - tedy firem, které prodávají předražené zboží na předváděcích akcích. Podle soudu jsou vnucené smlouvy neplatné a firma by proto měla vrátit peníze.

Ilustrační fotografie
reklama

Ženě (79) se povedlo něco, v co nikdo snad ani nedoufal. Seniorka žalovala firmu, která jí na předváděcí akci v pražských Holešovicích vnutila polarizační lampu a masážní přístroj v hodnotě 160 tisíc korun a u soudu uspěla. Na přelomový rozsudek upozornil Český rozhlas.

Soud rozhodl, že smlouva není platná. Jednání žalované strany je prý natolik špatné a v rozporu s dobrými mravy, že vůbec nemohlo zavázat účastníky k nějakým povinnostem. Žena by tak měla dostat své peníze zpět.

Jestli se to stane, ale vůbec není jisté. Vypadá to totiž, že firma je v současnosti napsaná na bílého koně - tedy člověka, který nejspíš vůbec nemá tušení, že něco takového vlastní.

Žena si od firmy koupila polarizační lampu a masážní přístroj. Celková hodnota měla být údajně 160 tisíc korun. Paní dostala slevu a zaplatila 40 tisíc korun. Druhý den si ale koupi rozmyslela a zboží chtěla vrátit. Stejně jako desítky ostatních seniorů ale neuspěla...

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky