Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řeckým bankám chybí kolem 30 miliard eur

Řeckým bankám chybí kolem 30 miliard eur

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecké banky budou podle Evropské bankovní asociace (EBA) potřebovat navýšit základní kapitál zhruba o 30 miliard eur (přibližně 747,9 miliardy Kč), aby vyhověly devítiprocentnímu požadavku dohodnutého na středečním summitu EU a eurozóny. Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura Reuters.

EBA uvedla, že podle předběžného odhadu bude na rekapitalizaci evropských bank potřeba 106 miliard eur (zhruba 2,64 bilionu Kč). Toto navýšení je nutné, aby banky vyhověly devítiprocentnímu požadavku dohodnutého na středečním summitu EU a eurozóny. Banky, které budou muset rekapitalizovat, navíc budou muset rovněž omezit vyplácení bonusů manažerům a dividend. Nejvíce kapitálu chybí právě řeckým bankám. Například španělským bankám chybí více než 26 miliard eur (648,2 miliardy Kč), italským téměř 15 miliard eur (373,95 miliardy Kč) a francouzským zhruba 8,8 miliardy eur (219,38 miliardy Kč).

Podle asociace ale jde zatím jen o předběžné kalkulace, které budou upřesněny v listopadu.

Témata:  banky Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy