Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské akcie přešlapují na místě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropský index Stoxx 600 dnes příliš velkých změn nedoznal a pár desítek minut před uzavřením trhů kolísá okolo středečního zavíracího kurzu. Zisky a ztráty jednotlivých sektorů se pohybují do půl procenta. Nejhůře se daří energetickým titulům, naopak nejlépe jsou na tom akcie maloobchodních řetězců. Investoři stále přemítají, jakým směrem se bude ubírat měnová politika centrálních bank. Možná neochota ECB po jejím posledním zasedání dále uvolňovat měnovou politiku se negativně projevuje na vývoji akciových trhů.

Pozornost se zároveň začíná více a více soustředit na americkou centrální banku, která zasedá k měnové politice příští úterý a středu. Dnešní údaje o maloobchodních tržbách zřejmě již definitivně uzavřely dveře možnému zvýšení úrokových sazeb v příštím týdnu. To může být vysvětlením, proč zámořské akciové indexy rostou. S&P 500 přidává třetinu procenta, když mu jsou kromě telekomunikačního odvětví oporou všechny sektory.

Pražská burza dnešní seanci zakončila poklesem o třetinu procenta. Nejhůře se dnes vedlo akciím Unipetrolu, který přišel o 1,4 % své hodnoty. Více jak jedno procento ztratila i rakouská Erste a v mínusu uzavřel i druhý rakouský finanční titul VIG (-0,7 %). Naopak 1,25 % si připsala Fortuna, následovaná jednoprocentním ziskem O2. Trio rostoucích titulů dnes doplňuje Moneta (+0,4 %). Obchodní aktivita byla výrazně podprůměrná.Informuje Miroslav Frayer, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Témata:  akcie Evropa ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy