Zdravotní volno nebo nemocenská? Co byste brali?

Zástupci odborů, zaměstnanců a vlády budou dnes odpoledne znovu řešit změny v nemocenském pojištění. Znovu se tak nejspíš rozvíří debata o tom, zda by měly být první tři dny nemoci propláceny.

Ilustrační fotografie
reklama

Už to nejspíš zažil každý, kdo chodí do práce. Ráno se probudíte a je vám pod psa. Jenže nechat si napsat od lékaře neschopenku si nemůžete dovolit, vypadla by vám totiž část příjmu. Jediným možným řešením je v tomto případě vzít si dovolenou. Hodně lidí se proto raději přemůže a jdou do práce nemocní.

Jenže přecházení nemoci je cesta do pekel, vede totiž k vážným zdravotním problémům. Poslanci dlouhodobě jednají o tom, že by se znovu proplácely i první tři dny nemocenské, prosazují to komunisté a vládní ČSSD. V současnosti platí, že první tři dny nemoci nedostáváte nic, od čtvrtého potom 60 % platu.

ČSSD měla dokonce zrušení tzv. karenční doby ve svém volebním programu. "Svůj boj nevzdáme a budeme dále bojovat za to, aby se výplata nemocenské v prvních třech dnech nemoci obnovila," napsala sociální demokracie na facebook potom, co minulý týden návrh hlasováním v Poslanecké sněmovně neprošel.

Podle ostatních stran je proplácení prvních tří dnů nemocenské nesmysl, lidé by toho totiž zneužívali například k tomu, aby si prodloužili víkend. KDU-ČSL proto navrhuje zavést místo toho tzv. sick days, tedy volno, které by si zaměstnanci mohli vzít na zotavenou a neodečítalo by se jim z délky klasické dovolené.

Ročně by měl mít zaměstnanec takových dní tři až pět. Ty by si mohl vybrat bez toho, aby měl nemoc či zranění potvrzené od lékaře. Některé firmy sick days nabízejí v rámci benefitů, lidovci by je chtěli uzákonit. Oproti nemocenské navíc dostáváte plnou výši platu.

Témata: nemocenská | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky