Koruna se dostává pod tlak spekulantů

Uplynulý týden přinesl smíšené zprávy z české ekonomiky. Zklamal červencový zahraniční obchod, průmysl a maloobchod, kde ale měl vliv menší počet pracovních dní a především celozávodní dovolené. Naopak příznivá byla data z trhu práce, když podíl nezaměstnaných v srpnu překvapivě poklesl a růst mezd v Q2 16 překonal očekávání. Na konci týdne byla zveřejněna srpnová spotřebitelská inflace (+0,6 % y/y), která sice mírně zaostala za očekáváním trhu, ale potvrdila trend zrychlování cenového růstu. Informuje Marek Dřímal Economist, Komerční banka, a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Koruna po celý týden setrvala na hranici kurzového závazku. Na trhu bylo patrné, že rostou spekulace vůči politice ČNB, došlo totiž k výraznému pohybu na EUR/CZK forwardech. Centrální banka tak velmi pravděpodobně musela v posledních dnech výrazně zvýšit svou intervenční aktivitu. Tento trend ještě může v příštím týdnu pokračovat – pro exportéry tak bude případné zajišťování poměrně drahé. Podobně se trh vyvíjel přesně před rokem, kdy také došlo k výraznému posílení koruny na forwardech. ČNB se tento vývoj pravděpodobně líbit nebude, a proto očekáváme komentáře členů bankovní rady ujišťující trhy, že kurzový závazek ještě rozhodně není u konce. My nadále předpokládáme, že ho centrální banka opustí až v Q4 17, kdy inflace dosáhne dvouprocentního cíle.

Tento týden budou v České republice zveřejněny údaje o červencovém běžném účtu. V souladu s tím, jak dopadla obchodní bilance, by i běžný účet mohl zklamat. Výrobní ceny by měly v srpnu meziměsíčně stagnovat, zároveň očekáváme zpomalení jejich meziročního poklesu na 3,2 % z červencových 4,0 %. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky