Sobotka se dohodl s odboráři na platech. Babiš se pustil do ČSSD

Premiér Bohuslav Sobotka slíbil odborářům, že řidiči autobusů od nového roku dostanou přidáno. Na platy bude potřeba miliarda korun, které kraje žádají od státu. Šéf kasy Andrej Babiš ale peníze dát nechce.

Bohuslav Sobotka
reklama

Premiér a odboráři se konečně shodli na podmínkách ohledně platů pro řidiče autobusů. Stávka je tak prozatím zažehnána. "Na stole leží velmi rozumná dohoda, mým cílem je zajistit fungování linkové veřejné dopravy v ČR," řekl po jednání s odbory Bohuslav Sobotka.

Dnes je nejnižší hodinová mzda řidiče autobusu necelých 72 korun, pokud pondělní tripartita a později i vláda schválí současnou dohodu - vzroste částka na 98 korun - plus bezmála sedm korun za ztížené pracovní prostředí. Zvednout by se měla i částka, kterou řidiči dostávají i za takzvané čekačky - a to z 50 korun na 78.

Zvýšení mezd řidičům autobusů by mělo vyjít na miliardu. Peníze ale žádají kraje od státu - a v tom je problém. Zatímco premiér nemá s podporou od vlády žádný problém, ministrovi financí se peníze dávat nechtějí.

"Ať hejtmani ČSSD začnou šetřit, přestanou zneužívat krajské peníze na svoje vlastní kampaně a na neexistující mluvči. Tak mohou řidičům autobusů navýšit platy bez dalšího miliardového požadavku od státu," prohlásil Babiš.

"To nejsou Babišovy peníze Agrofertu. To jsou peníze daňových poplatníků a já znovu opakuji - věřím v rozumnou dohodu vlády a krajů," odporuje Babišovi bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Mezi koaliční ČSSD a hnutím ANO se tak zřejmě schyluje k další bouři. A to není jediná hrozba, která je s navyšováním platů spojována.

Odbory totiž usilují ještě o celkové navýšení minimální mzdy - a to na 11,5 tisíce korun. Mnoho firem ale nemá na tak vysoké platy zaměstnanců prostředky. "V tomhle okamžiku se pohybujeme na maximech toho, co jsme schopni nabídnout," řekl TV NOva Petr Jirásek z firmy MOKOV.

"Každá firma je jiná.... ten cíl není ani malý ani obrovský, ale situace v ČR říká jasně - přidejte zaměstnancům," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. "V případě neúspěchu jsme ochotni jít i do tvrdších akcí," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky