Ekonomika zpomalila růst, na vině je i propad stavebnictví

České ekonomice se stále daří, i když její růst postupně zpomaluje. Zatímco loni hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o více než čtyři procenta, ve druhém čtvrtletí roku 2016 se zvýšil „jen“ o 2,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejlépe se dařilo zpracovatelskému průmyslu, růst HDP podporovala také zahraniční poptávka a stabilní spotřeba českých domácností. Naopak velmi negativní čísla vykázalo české stavebnictví – to se meziročně výrazně propadlo o 5,5 procenta. Na vině jsou podle ČSÚ nižší investice v letošním roce.

Výrazně méně peněz jde hlavně do velkých infrastrukturních staveb, který souvisí i s tím, že do Česka oproti loňsku přitéká výrazně méně evropských dotací. Brzdou pro přípravu desítek významných projektů je i požadavek Bruselu na opětovné posuzování vlivu na životní prostředí podle nových pravidel.

S administrativními překážkami se ale potýká také bytová výstavba – i když poptávka po novém bydlení je díky levným hypotékám stabilně vysoká, nabídka českých developerů se kvůli extrémně složitému povolovacímu procesu v Česku naopak výrazně ztenčuje.

Stavebnictví je významným pilířem české ekonomiky, v němž pracují statisíce lidí. Komplikovanost a zdlouhavost povolovacího procesu je však podkopává, což v konečném důsledku poškozuje nejen zájemce o nové bydlení, kteří si musejí za byty připlatit, ale i celou českou ekonomiku.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky