Budou pozemky v roce 2017 opět bez daně a levnější?

Novela zákona o DPH týkající se převodu nemovitých věcí účinná od 1.1. 2016 zavedla zdaňování pozemků. Ze všech pozemků vhodných ke stavbě se už půl roku platí daň z přidané hodnoty. Ve druhém čtení Senátu ČR novely zákona o DPH se počítá se zjednodušením definice stavebního pozemku a upřesnění formulací za účelem snížení této nově zavedené daňové zátěže pro občany. 

Ilustrační fotografie
reklama

Jako pozemek tvořící „funkční celek se stavbou“ je dle platné legislativy považován pozemek, který slouží k provozu dané stavby nebo plní její funkce. Od 1. 1. 2016 došlo k rozšíření definice stavebního pozemku, který podléhá odvodu DPH. Kromě dosud platné definice stavebního pozemku jako pozemku, na kterém má být zhotovena stavba pevně spojená se zemí, na kterou již bylo vydáno stavební povolení, nebo byl vydán souhlas s provedením oznámené stavby, se tato definice i na pozemky, které se staly předmětem správních úkonů za účelem zhotovení stavby jako je vydané územní rozhodnutí, ale i podání návrhu na změnu územního plánu. Za stavební pozemek je pak považován i pozemek, na kterém byly provedeny nebo se provádí stavební práce, a pozemky nacházející se v okolí tohoto pozemku.

Platný zákon o DPH nicméně přesně nedefinuje, o jaké stavební práce by se mělo jednat,  co se z hlediska umístění pozemku považuje za pozemek nacházející se v okolí pozemku a navíc obsahuje mnoho dalších neurčitých, nejasných či mnohoznačných pojmů a slovních spojení, které významně komplikují interpretaci a aplikaci zákona o DPH. “Senátní novela obsahuje návrh na zjednodušení ustanovení § 56 zákona o DPH má ambice vést k zachování cen stavebních pozemků a dostupnosti bydlení pro všechny občany”, uvádí Garbriela Hoppe, Grant Thornton. 

„Na základě zkušeností po půlroční platnosti uvedené legislativní změny je zřejmé, že developerským a stavebním společnostem nezbylo než navýšit kupní ceny pozemků o 21%“, říká David Pirner, managing partner Grant Thornton. Zároveň ovšem dodává, že se jedná pouze o minoritní segment trhu, řádově do 10 % všech prodejů předmětných pozemků. “Obavy, že dojde k plošnému růstu cen pozemků, se dle veřejných průzkumů trhu a i na základě našich zkušeností nepotvrdily. Ceny pozemků skutečně meziročně vzrostly o cca 4–5% a stále kontinuálně rostou, jedná se ale spíše o setrvalý trend růstu cen pozemků, než o reakci na novelu zákona o DPH”, doplňuje David Pirner.

Témata: pozemky | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky