Hádáte se o peníze? Ohrožujete zdraví svých ratolestí

Asi v každém vztahu se někdy partneři pohádají kvůli penězům.. Nový průzkum ovšem odhalil, že pokud rodinné finance hlasitě řešíte před potomky, můžete jim tím způsobit řadu problémů.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozsáhlý průzkum agentury Median pro Nadaci Sirius, do kterého se zapojilo přes pět tisíc lidí, by měl být varováním pro všechny rodiče, kteří se o penězích handrkují před svými dětmi.

To se pochopitelně týká především sociálně slabších rodin, kde se podle průzkumu o peníze pohádá 18 procent párů alespoň jednou měsíčně. V rodinách, kde rodiče vydělávají slušně, jsou hádky třikrát méně časté.

Sociolog Daniel Prokop z Medianu upozorňuje, že to, že se o penězích hádáme před dětmi, zvyšuje riziko komunikačních problémů dětí na 2,3 násobek, problémů ve škole na 1,4 násobek a problémů se zdravím na 1,8 násobek oproti normálu.

Průzkum také odhalil, že rodiny, které těžko vycházejí s penězi nebo mají dluhy, sužují komunikační problémy mezi generacemi. A končí to buď dlouhodobými spory mezi dětmi a rodiči nebo naopak tichou domácností, jejíž členové se spolu nebaví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky