Školství čekají letos velké změny: Tohle bude už od září jinak

Už příští týden skončí školákům bezstarostná doba prázdnin a znovu zasednou do školních lavic. Kvůli nové legislativě ale nejen na ně čeká řada změn. Mezi ně bude patřit například začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd či jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Povinná maturita z matematiky, změny ve školkách či začlenění znevýhodněných dětí, to vše zavádí novela školského zákona, kterou prosadilo ministerstvo školství. A ačkoli měl kontroverzní zákon mnoho odpůrců a kritiků, některé změny vstupují v platnost už letos v září.

Inkluze

Nejvíc kontroverzní změnou, kterou přinesla novela školského zákona, je bezesporu inkluze. To znamená, že děti s mentálním či tělesným postižením či sociální handicapem se budou vzdělávat společně s běžnými žáky.

Ministerstvo školství tak chce dosáhnout toho, aby speciální školy (tzv. praktické) navštěvovaly jen děti, které to skutečně potřebují. Ostatním má pomoci překonat jejich znevýhodnění. Dnes praktické školy navštěvuje asi 18 tisíc dětí. Změna se od září dotkne jen asi 205 žáků. Ti budou mít zdarma nárok na pedagogického asistenta a nejrůznější pomůcky, které jim s výukou pomohou.

Školská inspekce bude už od září kontrolovat, jak se školám daří změny v přístupu ke společnému vzdělávání naplňovat. Zaměří se také na prevenci proti šikaně, diskriminaci a dalším rizikovým jevům, které by mohly spolu s inkluzí hrozit.

Jednotné přijímačky

Doposud si mohli ředitelé středních škol vybrat, jak u nich budou přijímací zkoušky vypadat, už na jaře 2017 ale budou žáci skládat jednotné zkoušky z češtiny a matematiky. Výjimkou budou umělecké a sportovně zaměřené školy.

Podle ministerstva se znalosti dětí, které odcházejí ze základních škol, mnohdy výrazně liší. Jednotné přijímací zkoušky ale zaručí, že žáci budou mít alespoň nějaké znalosti společné a nastaví se tak určitý standard.

Školám doteď nikdo nenakazoval, jak by měly přijímačky vypadat. Někdy se tak stávalo, že podmínky přijímacího řízení byly nastaveny tak, aby se na školu dostalo co nejvíce lidí. Financováno totiž byly podle počtu žáků. Povinné zkoušky budou nyní u přijímacího řízení tvořit minimálně polovinu celkového hodnocení.

Učitelé nedostanou přes prázdniny padáka

Novela školského zákona se postavila také za učitele. Některým z nich totiž s koncem školního roku nastávaly krušné časy, na dva měsíce museli na úřad práce. Ředitelé jim dávali smlouvu jen na deset měsíců, se začátkem září jim potom úvazek obnovili. To už teď ale nesmí, minimální délku pracovního poměru pro pedagogy stanovuje zákon na dvanáct měsíců.

Změny v dalších letech

Od příštího roku novela zákona zavádí také povinný poslední rok mateřské školy. Právo na místo ve školce budou mít od roku 2017 ze zákona také čtyřleté děti, od roku 2018 pak i ty tříleté. Dvouletým dětem stát místo ve školkách zaručí od roku 2020, v tomtéž školním roce by studenti nově měli povinnost skládat maturitu z matematiky.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky