Vědci zkoumali, kdo je štědřejší. Tlustí nebo hubení?

Jak je známo, vědci zkoumají téměř všechno a všechny. Odborníci z Německa se rozhodli zjistit další užitečnou věc. Zkoumali to, kdo je štědřejší – tlustí či hubení.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie provedená v Německu podle serveru Sky News zkoumala to, zda jsou v otázce peněz štědřejší lidé tlustí nebo hubení. Prokázat to chtěli pomocí laboratorního experimentu, kterého se zúčasnilo 20 lidí z každé skupiny.

Studie, která byla publikována v časopise Journal of the Association for Psychological Science, ukázala, že silnější lidé jsou štědřejší, zatímco ti hubení mají tendenci být lakomější. Formou hry s rozdáváním peněz bylo zjištěno, že v průměru dávají hubení o 16 % méně. A pokud se rozhodnou hubení s někým podělit, dávají přednost jiným hubeným lidem.

Němečtí výzkumníci měřili během pokusů lidem hladinu cukru v krvi a zjistili, že ti s nižší úrovní se s větší pravděpodobností zachovají sobecky. Hladina cukru ovlivňovala chování obou skupin, ale účinky na tlustší lidí byly méně výrazné.

A co ze studie vyplývá? Nejlepší je žádat o laskavost – nebo třeba o zvýšení platu – ve chvíli, kdy je dotyčný najedený. V ten moment je pravděpodobnější, že se daná člověk zachová štědřeji. Na druhou stranu to také může vysvětlovat, proč jsou lidé někdy nevrlí, když drží diety.

„Naše údaje ukazují, že ekonomické rozhodování je ovlivněno tím, jaká je tělesná hmotnost účastníků a tělesná hmotnost jejich oponentů, i to jaká je koncentrace glukózy v krvi. To vše je třeba vzít v úvahu při analýze o ekonomickém rozhodování," shrnují svou studii vědci.

Témata: lidé | Peníze

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky