Jak přežít návrat dětí do školy? Rady a tipy

Školákům za necelé dva týdny skončí prázdniny a budou si muset opět zvykat na školní režim. To ale podle psychologů bývá dost problém - děti jsou často roztržité a nepozorné. Rodiče by proto měli už teď své děti trochu krotit a pomalu je na začátek nového školního roku připravovat.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Začátkem školního roku jsou pedagogicko-psychologické poradny pravidelně plné nesoustředěných dětí, které si na konci září ještě nezvykly na to, že chodí do školy. A školní prospěch tomu pak často odpovídá.

Podle psychologů se ale dá na školní režim připravit a případným problémům předejít, jen rodiče musejí mít pevnou ruku a děti začít krotit už na konci prázdnin.

"Pokud je start školy ostrý, může se stát, že (dítě) dostane sérii špatných známek a že to ovlivní jeho sebevědomí," upozorňuje psycholog Karel Humhal.

Z dovolené by se proto děti neměly vracet domů na poslední chvíli, ale zhruba týden před tím, než usednou opět do lavic. A stejně tak je třeba dohlédnout na to, aby děti chodily brzy spát.

Odborníci také upozorňují i na to, že na škodu není ani malé opakování předchozí látky. Žáci si tak lépe přivyknou na nový režim a budou více soustředění.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky