Eurozóna směřuje k ekonomické vládě

Skupina zemí platících eurem se pohybuje směrem k ekonomické vládě, uvedl v pátek francouzský premiér François Fillon před klíčovým nedělním zasedáním Evropské rady. Informovala o tom agentura AFP.

reklama

„Evropa, která čelí nové výzvě, se rozhodně pohybuje směrem k ekonomické vládě eurozóny,“ řekl Fillon s tím, že její kontury by mohly být uvedeny na nejvyšším zasedání v Bruselu. Tento summit bude podle Fillonových slov rozhodující.

Na této schůzce by lídři měli představit širší řešení dluhové krize v eurozóně. Německo a Francie ale vydaly prohlášení, že eurozóna svolá další zasedání na nejvyšší úrovni, a to nejpozději do příští středy.

Fillon uvedl, že krize odhalila různé chyby v měnové unii. Světové ekonomika se nyní podle něj přibližuje „momentu pravdy“. „Dnes Evropa se potýká s novou výzvou. Jako vždy v minulosti tuto zkoušku překoná a vyjde z ní posílena,“ je přesvědčen.

Ministři financí Evropské unie (Ecofin) nad problémy eurozóny zasednou již v pátek od 14:00 SELČ.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky