EET Čechy zničí, bude devastační, varuje Kalousek

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že elektronická evidence tržeb bude pro české podnikatele devastující. Praxe podle něj ukáže, že se bude opakovat stejný scénář jako v Chorvatsku.

Miroslav Kalousek
reklama

Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že kontrolní hlášení funguje efektivně a dokládá to vyšším výběrem DPH. To ale podle Kalouska není pravda. "Není pravda, že díky kontrolnímu hlášení vybíráme více DPH. Více na DPH vybíráme díky většímu růstu ekonomiky," uvedl v pořadu Události ČT.

"Jestliže máme o 6,5 procenta vyšší spotřebu domácností a DPH vzrostlo jenom o 4,3 procenta, zatímco sociální pojištění o 5,8 procenta, tak není pravda, že kontrolní hlášení přispělo k vyššímu výběru DPH. Zrovna tak to platí o EET. EET nepřispěje k vyššímu výběru DPH a bude naprosto devastující pro drobné podnikatele," vysvětlil.

Zkáza podle něj ale nehrozí jen drobným podnikatelům. "Bude devastující i pro dosažitelnost služeb na venkově, protože řada provozoven svůj provoz zavře. To nám zahraniční příklad říká zcela jasně," obává se Kalousek.

TOP 09 podala stížnost a Kalousek dodal, že tak učinila proto, aby měla čisté svědomí, že udělali všechno, co udělat mohli. "Rozhodne Ústavní soud a jeho rozhodnutí budeme respektovat. V každém případě praxe příštího roku bohužel ukáže, co ukázala i v Chorvatsku – EET nepřispěje k narovnání podnikatelského prostředí, nepřispěje k vyššímu výběru DPH," tvrdí.

"Naopak to utlumí ekonomickou aktivitu a skončí tisíce živností. Skončí dosažitelnost drobných služeb na venkově. Ať už je to kadeřník, ať už je to opravář kol, ať už jsou to zmiňované farmářské trhy. Utrpí ekonomická aktivita drobných podnikatelů. Smát se budou jenom ti velcí. Koneckonců v jejich prospěch se to dělá," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky