Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňový bonus nechce za stravenky vyměnit téměř nikdo

Daňový bonus nechce za stravenky vyměnit téměř nikdo

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Daňový bonus jako náhradu za podporu zaměstnaneckého stravování odmítá 93 procent ekonomicky aktivních Čechů. Vyplývá to z v pátek zveřejněného průzkumu společnosti Factum Invenio, který se dotazoval na chystanou daňovou reformu ministra Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Podpora zaměstnaneckého stravování představuje mezi českými zaměstnavateli a zaměstnanci nejrozšířenější benefit. Je tedy logické, že tento systém má mezi zaměstnanci velké množství zastánců. Více než devět z deseti dotázaných (93,1 procenta) se domnívá, že stát by měl zaměstnanecké stravování prostřednictvím daňového zvýhodnění podporovat," uvedlo Factum Invenio.

Podle návrhu, který projednává sněmovna, mají daňová zvýhodnění stravenek a příspěvků na podnikové stravování skončit. Výměnou za ně mají všichni zaměstnanci dostat daňový bonus ve výši 250 korun měsíčně, tedy 3000 korun za rok.

"Dnes ale dostávají zaměstnanci od zaměstnavatele příspěvek na stravování v průměrné výši devět tisíc korun ročně, o ten by většina zaměstnanců přišla. Daňový bonus jako náhradu za podporu zaměstnaneckého stravování proto odmítla drtivá většina (92,9 procenta) ekonomicky aktivních obyvatel," dodala agentura.

Zda podpora stravenek a závodního stravování skutečně skončí, zatím není jasné. Zatímco TOP 09 myšlenku prosazuje, ODS je u ní rozpolcená a Věci veřejné jsou zásadně proti – stejně jako opoziční ČSSD a KSČM. Vláda sice konec výhody schválila, koalice o tomto bodu ale ještě dál vyjednává

Témata:  stravenky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy