Spojené státy pomohou eurozóně, slíbil Obama

Americký prezident Barack Obama během čtvrteční videokonference s lídry Evropské unie slíbil pomoc eurozóně. Detaily si státníci upřesní na setkání skupiny G20 na začátku listopadu, informovala o tom agentura Reuters.

reklama

Obama jednal o krizi evropské měny s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.
 
"Plně si uvědomují závažnost problémů v eurozóně a usilovně pracují na nalezení komplexního řešení problému, které bude politicky prosaditelné," prohlásil Obama.

Francie a Německo, ekonomicky nejsilnější státy eurozóny, již delší dobu hledají cestu z krize, která obchází měnovou unii. Momentálně mají evropští lídři největší starosti s Řeckem, které stojí na prahu bankrotu.

Problémy se zadlužením mají i další země, například Portugalsko a Itálie. Krize zasáhla i finanční sektor.

Obama věří, že řešení se podaří najít na summitu ekonomické skupiny G20, který se koná ve Francii 3. a 4. listopadu. "Shodli jsme se, že budeme pokračovat v jednání při přípravách na setkání G20 v Cannes na začátku listopadu," uvedl Bílý dům.
 
Spojené státy mají zájem na stabilizaci eurozóny, protože problémy Evropy ovlivňují i americkou ekonomiku. To potvrdil i předseda Federálního rezervního systému Ben Bernake při čtvrtečním vystoupení před senátory za Demokratickou stranu. Sdělil jim, že řecká krize skutečně má dopad na hospodářství USA.

Témata: řecko | EU | obama, barack

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky