Juncker varuje: Na prahu Evropy budeme mít davy uprchlíků

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se obává, že v březnu uzavřená dohoda s Tureckem týkající se uprchlíků se může zhroutit. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na rakouský list Kurier.

Nigel Farage v Evropském parlamentu s Jean-Claude Junckerem.
reklama

Juncker v rozhovoru přiznal, že riziko, že dohoda selže, je veliké. „Úspěch tohoto paktu dosud je nejistý. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už několikrát naznačil, že chce ukončit smlouvu," řekl Juncker listu Kurier, když se jej novinář zeptal, jestli se pakt může rozpadnout.

Kdyby k tomu došlo, pak podle něj můžeme očekávat, že uprchlíci opět budou stát u bran Evropy. Turecko totiž zastavuje nelegální migraci do Evropy už na svých březích - výměnou za finanční pomoc, příslib bezvízového styku a zrychlení jednání o členství.

Ankara si však opakovaně stěžovala, že Evropa neplní svou část dohody. Situace se navíc ještě zhoršila po nepodařeném pokusu o puč, ke kterému došlo v polovině července. Juncker zopakoval své znepokojení nad politickým vývojem v Turecku a dodal, že jakýkoli krok Ankary ve snaze zavést trest smrti by vedl k okamžitému konci jednání o vstupu do EU.

Předseda Evropské komise možná není daleko od pravdy, že se dohoda zřejmě rozpadne. Rozhovor s Junckerem byl otištěn v sobotu, tedy den před tím, než turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu poskytl rozhovor německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V něm varuje, že Turecko nebude dohodu o uprchlících, uzavřenou s EU 18. března, dál uznávat, pokud nebudou moci turečtí občané nejpozději v říjnu cestovat do unijních států bez víz. Turecká vláda podle něj očekává „konkrétní termín" vízově liberalizace. 

Mluvčí Evropské komise podle agentury DPA tuto hrozbu v reakci důrazně odmítla, Komise se prý nenechá novými hrozbami z Ankary ovlivnit. Turečtí občané budou vízové povinnosti zbaveni až poté, co budou splněny všechny podmínky, řekla mluvčí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky