Analytik: Řekové a Portugalci nakonec opustí eurozónu!

Řekové a Portugalci nakonec opustí eurozónu, finální rozhodnutí ale padne nejdříve za několik měsíců. Ve středu to prohlásil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl s tím, že dřív to kvůli blížícím se volbám v některých důležitých evropských zemích nepůjde.

reklama

Podle Michla má zadlužené Řecko před sebou jen dva rozdílné scénáře vývoje. "První je cesta do otroctví, která nastane při zachování současného statu quo. To by s sebou přineslo pád do obrovské krize a deprese, což by vyhnalo Řeky do ulic. Byly by to mnohem větší a silnější demonstrace, proti kterým jsou současné pravidelné protesty jen slabým odvarem. Situace by nakonec mohla vést až k násilnému státnímu převratu," varoval Michl.

Řecko tak má podle něj pouze jedinou možnost, a tou je vydat se na cestu konkurenceschopnosti. I při tom má dvě možné cesty, kudy se vydat. "Jednou je pokles jednotkových nákladů práce, což de facto znamená výrazné snížení všech platů, klidně i o padesát procent. To samozřejmě také povede k protestům, demonstracím a nejsem politolog, ale i tady je výrazné riziko násilné revoluce," myslí si analytik.

Předlužený stát se tak podle Michla může zachránit pouze opuštěním eurozóny - vlastní měnu kvůli euru oslabit nemůže. Podle analytika sice tento krok povede ke krachu řeckého bankovnictví a rekapitalizaci evropských bank, které drží řecké dluhopisy, ale bude to prý nejmenší možné zlo.

"Situace tak dospěje k tomu, že Řekové a Portugalci nakonec eurozónu opustí. Bude to ale trvat ještě mnoho měsíců, protože příští rok se koná několik velmi důležitých voleb," odhaduje analytik.

Témata: řecko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky