Česko se v čerpání evropských peněz propadlo na samý chvost

V celoevropském porovnání čerpání peněz z fondů EU se Česko propadlo do podprůměru. Naše současná bilance čerpání je skutečně tragická, upozorňuje europoslanec Jan Březina z Evropské lidové strany.

660
reklama

"Jestliže jsme se v celoevropském srovnání čerpání z fondů EU dlouhodobě drželi na beztak nijak oslnivých průměrných číslech, sklouzli jsme nyní do hlubokého podprůměru. Propadli jsme se skoro až na samý chvost pomyslného europelotonu a evropský dotační vlak nám začíná pomalu ujíždět," píše Březina.

Z evropského fondu regionálního rozvoje Česko dosud vyčerpalo jen 26 procent možných zdrojů, přitom průměr v EU je 30 procent. Ještě znatelnější rozdíl je patrný v porovnání čerpání z Evropského sociálního fondu, odkud jsme získali 21 procent oproti průměrným 32 procentům, nebo Kohezního fondu odkud jsme vyčerpali jen 19 procent (průměr EU je 25 procent).

"Horší čísla než my vykazují pouze Rumunsko, Bulharsko a Malta, se kterými bychom se však vůbec neměli srovnávat. Zatímco my hrajeme o 26 miliard eur na období 2007-2013, Rumuni o 19 miliard eur, Bulharsko o pouhých sedm miliard a Malta má ve hře dokonce jen 800 tisíc eur," zlobí se europoslanec.

Česká neschopnost čerpání dotací v tomto období navíc může podle Březiny poškodit Českou republiku i v období příštím.

"Jestliže budeme mít v očích Evropské komise pověst problémového příjemce eurodotací ve stávajícím období, těžko od ní můžeme očekávat, že nám v našich požadavcích na nadcházející období vyjde vstříc," uzavřel poslanec.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky