Velká Británie je v ohrožení? Brexit nejde podle plánu, varuje analýza

Výsledky hlasování referenda Velké Británie o odchodu z evropské unie otevřely palčivou otázku její vlastní integrity. Analýza společnosti Stratfor varuje, že hrozící odtržení Severního Irska a Skotska vyjednávání Británie s EU zásadně ovlivní.

Tower Bridge, Velká Británie
reklama

Problematické referendum

Velká Británie si na konci června v referendu odhlasovala odchod z Evropské unie. Výsledky byly ale velmi těsné a většina Skotů i obyvatel Severního Irska hlasovala pro setrvání v EU. Často se proto objevují spekulace o možných referendech o nezávislosti těchto členů Spojeného království.

Poslední průzkumy podle analýzy ukazují, že by obyvatelé Skotska i Severního Irska nejraději zůstali členy jak Velké Británie, tak Spojeného království. „Tento rozpor bude dále určovat směr, kterým se vyjednávání Londýna s Evropskou unií ohledně jejich dalšího vztahu budou ubírat," domnívá se analýza.

Pro Severní Irsko problém představuje zejména potenciální destabilizace situace, kterou přinesla Velkopáteční dohoda z roku 1998. Tisíce lidí jsou dnes zvyklí přecházet přes hranice za prací nebo na dovolenou, tomu by ale odchod Británie z EU učinil přítrž.

Sjednotí se Irsko?

Situace by se tak mohli pokusit využít politici z Irska, kteří by rádi viděli sjednocení ostrova v rámci jednoho státu. Irský premiér Enda Kenny tento týden naznačil, že pokud by Severní Irsko chtělo v EU zůstat, mělo by tak učinit připojením se k Irsku. Podobně se vyjádřila i irská opozice.

Většina obyvatel Severního Irska ale podle analýzy zatím ze Spojeného království odejít nechce. Podle posledních průzkumů by lidé raději od Londýna získali větší autonomii, než by se sjednotili s Irskem. To by se ale podle analýzy mohlo změnit.

„Ačkoliv náboženství a národní identita v tomto rozhodnutí hrají velkou roli, růst ekonomiky je také důvodem k obavám. Čím více bude britská ekonomika kvůli brexitu trpět, tím spíše budou lidé požadovat referendum o sjednocení (s Irskem). Ze všech států Spojeného království je Irsko na podpoře EU nejvíce závislé," vysvětluje.

A co Skotsko?

Podobná je pak situace ve Skotsku, kde pro setrvání v EU hlasovalo 65 % lidí. A ačkoliv v roce 2014 Skotové osamostatnění odmítli, proti bylo tehdy pouze 55 % lidí a hrozící odchod z EU by mohl podle analýzy názory mnoha Skotů značně ovlivnit. Toho si je vědoma i nová britská premiérka Theresa Mayová, která již Skotsko navštívila.

Analýza se ale nedomnívá, že pro Skotsko existuje reálná šance zůstat v Evropské unii, aniž by země zároveň opustila i Spojené království.

„Skotská vláda se prozatím zdrží rázných nebo unilaterálních kroků. Skotsko místo toho zřejmě před učiněním jakýchkoliv kroků počká, jak bude vypadat dohoda mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, přičemž hrozbu nového referenda použije k ovlivnění vyjednávání," vysvětluje.

Přijme Británie britský model?

Odchod Skotska ze Spojeného království tak podle ní v dohledné době nehrozí. Velká Británie se ale musí rozhodnout, jaký vztah s Evropskou unií bude chtít po svém odchodu navázat.

V úvahu přichází norský model, který by umožnil přístup na jednotný evropský trh, ale to by zároveň znamenalo přijmout pracovníky ze zemí EU, což by se zastáncům brexitu nelíbilo. Kampaň za odchod před referendem z tohoto důvodu norský model odmítala.

„I tak ale budou Severní Irsko a Skotsko na Londýn tlačit, aby co nejdříve s Evropskou unií uzavřel takovou dohodu, která bude co nejpodobnější situaci před brexitem. Během vyjednávání Spojeného království o odchodu z EU tak hrozba územního rozštěpení zůstane aktuální," uzavírá analýza.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky