dTest: Změna dodavatele energií. Zkrátí se a obejde se bez sankcí?

Samotný proces změny dodavatele energií v České republice trvá zpravidla jeden měsíc. K tomu je ovšem potřeba přičíst i několikaměsíční výpovědní dobu. Evropská unie již dříve uvedla, že by lhůta pro změnu dodavatele neměla přesáhnout 3 týdny. Nyní se objevují úvahy, že by se tento limit mohl zkrátit až na 24 hodin. Omezeny či úplně odstraněny mají být i poplatky spojené s ukončením smlouvy o dodávce energií.

Ilustrační fotografie
reklama

Od roku 2006, kdy je možné vybrat si dodavatele elektřiny, a od roku 2007, kdy je možné změnit dodavatele plynu, tak učinila řada českých domácností. Tento krok jim obvykle zabere i několik měsíců. Z Evropské unie zaznívají nyní hlasy, že by se měl proces změny dodavatele výrazně zkrátit, a to třeba až na 24 hodin. Poukazuje se přitom na skutečnost, že například změnu mobilního operátora lze provést v některých evropských státech i během několika málo minut.

„Proces změny dodavatele trvá skutečně příliš dlouhou dobu, někdy je zpomalen nejen dlouhými výpovědními lhůtami, ale i v důsledku obstrukcí stávajícího dodavatele. Pokud se má doba pro změnu dodavatele zkrátit, musí být proces změny upraven tak, aby stávající dodavatel nemohl změnu zbytečně ztěžovat,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Stávající dodavatelé například odmítají přijmout výpověď zákazníka kvůli nepatrné chybě ve jméně (chybějící diakritika), ačkoli z jiných údajů musí být zcela zřejmé, o kterého zákazníka se jedná. Proces změny dodavatele se tak prodlouží, neboť výpověď musí být podána znovu s opraveným jménem.

„Se změnou dodavatele energií bývají také zejména u předčasného ukončení smlouvy spojeny smluvní pokuty v řádech tisíců korun. V naší spotřebitelské poradně máme však i případy, kdy dodavatelé požadují částky ve výši předpokládaného odběru energií za dobu trvání smlouvy“, uvádí Zelený.

Snížení smluvních pokut pouze do výše administrativních nákladů spojených s ukončením smlouvy, nebo dokonce jejich úplný zákaz, je rovněž jedním z témat, kterými se v současné době zabývají evropští odborníci. „V některých státech Evropské unie již v současné době platí zákaz smluvních pokut či poplatků za ukončení smlouvy. Jejich snížení či úplné vyloučení i u nás bychom samozřejmě uvítali,“ uzavírá Zelený.

Témata: dTest | energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky