Zvýšení DPH ovlivní spotřebu domácností, léky nakoupí na rok dopředu

České domácnosti tvrdí, že změna daně z přidané hodnoty (DPH) ovlivní jejich spotřebu, třetina si navíc myslí, že se cena potravin zvýší více, než jen o vyšší DPH. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Factum Invenio, zveřejněných ve středu.

660
reklama

Podle odhadu lidí se změna nepřímých daní nejvíce projeví u základních potravin, jako jsou maso, pečivo, mléčné výrobky či ovoce a zelenina. "U těchto kategorií lidé očekávají, že obchodníci zvýšenou sazbu DPH plně přenesou na spotřebitele. Až třetina lidí si navíc myslí, že obchodníci zvýšení DPH využijí a zboží zdraží více, než jen o daňové navýšení," přiblížil výsledky průzkumu Miroslav Fous z Factum Invenio.
 
Nejvíce změna DPH ovlivní lidi při nákupu masa a masných výrobků (68 procent dotazovaných uvedlo, že změna DPH bude mít na jejich nákup vliv), pečiva (65 procent) či mléka a mléčných výrobků (64 procent). Naopak nejméně se daňová změna promítne do nákupu dětských plen (16 procent).
 
Lidé v průzkumu také odpovídali, že na konci roku některé potraviny nakoupí do zásoby. "Například u léků a doplňků stravy lidé deklarují, že se předzásobí až na jeden rok. Nakoupit do zásoby lidé chtějí také například cukr nebo mouku," doplnil Fous.

Témata: dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky