Itálie zavádí nový systém. Je to další plán jak zvládat uprchlíky?

Za loňský rok dorazilo do Itálie 153 tisíc migrantů, od ledna do června 2016 to pak bylo už dalších 70.930 běženců. Aby bylo možné takový nápor zvládnout, připravila Itálie nový plán rovnoměrné distribuce migrantů po celé zemi.

Itálie, Benátky
reklama

Řím se snaží řešit uprchlickou krizi, Itálie pro mnohé běžence slouží jako vstupní brána do Evropy. Země se snaží najít pro nově příchozí ubytování tak, aby se nehromadili v táborech a na pobřeží.

Vláda však při svých snahách často naráží na odpor některých regionálních orgánů. Na dění v zemi reagují i sousední země - Francie, Švýcarsko a Rakousko už zpřísnily hraniční kontroly.

Server The Local s odvoláním na italský deník La Stampa píše o novém plánu, jehož detaily musí být ještě vyjasněny. Podle dosud známých informací by mělo každé město, které je zapojeno do projektu Sprar – ochrana pro uprchlíky a žadatele o azyl – ubytovat dva nebo tři migranty na každých 1000 obyvatel.

Do projektu, který je financován z prostředků ministerstva vnitra prostřednictvím Národního fondu pro azylovou politiku a servis, se zapojilo asi 800 místních orgánů. Každé zapojené město získává finanční pobídky, aby mohlo najmout zaměstnance, kteří by pomohli s integrací migrantů, aby jejich integrace do společnosti proběhla bez problémů.

Cílem plánu je zapojit co nejvíce měst a podpořit rovnoměrnější rozdělení migrantů po Itálii, aby byl snížen tlak na velká města a obyvatele v méně osídleneckých oblastech, které uprchlíky přijaly.

„K dnešnímu dni byla imigrace dobře řízena, ale byla překročena mez, kdy je to ještě zvladatelné," řekl Piero Fassino, bývalý starosta Turína, který teď působí jako prezident Národní asociace italských obcí. „Pokud bychom s tím nic neudělali, hrozí, že nás tento problém přemůže," dodal.

V prvním čtvrtletí roku 2016 požádalo o status uprchlíka v Itálii asi 22.300 (8 %) žadatelů o azyl z celé EU. Ukázaly to údaje zveřejněné v červnu Eurostatem. Na prvním místě bylo Německo s 175.000 registracemi o azyl, následuje Itálie (22.300), Francie (18.000), Rakousko (13.900) a Spojené království (10.100).

Témata: uprchlíci | Itálie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky