Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypotéky jsou nejlevnější za šest let

Úrokové sazby u hypoték poklesly ze srpnových 4,09 procenta na zářijových 3,89 procenta, tříleté a pětileté fixace nabízejí historicky nejnižší úrokové sazby. Vyplývá to z aktuálního Fincentrum Hypoindexu zveřejněného ve středu.

U fixace na tři roky se sazby v září dostaly na 4,08 procenta, přičemž dosavadní rekord byl z června 2011 (4,24 procenta). U pětiletých fixací sazby v září klesly na 3,89 procenta. Předchozí rekord byl ze srpna a října 2005 (4,08 procenta). Rekord padl také u hypoték s variabilní sazbou, kde sazby klesly na 2,86 procenta. Tyto sazby jsou však sledovány teprve od června 2010. „Pětileté a tříleté fixace, jakož i variabilní sazby dosáhly nových historických minim za historii jejich měření ve Fincentrum Hypoindexu. Celkový pokles průměrných sazeb pak byl tažen především snížením sazeb pětiletých fixací o zhruba 25 bazických bodů," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Jak dále sdělil, výrazný pokles sazeb pětiletých fixací se projevil také v preferencích klientů a po dvouměsíčním kralování tříletých fixací byly v září s cca 48procentním podílem na počtu hypotečních úvěrů nejvíce sjednávány právě pětileté fixace. Počet nově uzavřených hypoték se u pětileté fixace zvýšil na 2968, tedy zhruba o 400 oproti minulému měsíci. Žadatele o hypotéku také začala více zajímat hypotéka s variabilní úrokovou sazbou. U těchto hypotečních úvěrů stoupl počet na 429 ze 408. Celkem v září stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů zhruba o 300 na 6219. Na červnová čísla se ale zatím počet nové uzavřených hypoték nedostal. Tehdy se podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex vyšplhal na 7004. V září pak narostl objem hypoték o 514 milionů oproti minulému měsíci. Celkový objem hypoték se tedy dostal na 10,379 miliardy korun. Tyto údaje podle firmy potvrzují fakt, že klesá zájem o stavební spoření a zvyšuje se poptávka po hypotékách. „Banky vyšly jednoznačně vstříc nabídkám developerů, kteří využívající budoucí zvýšení daně z přidané hodnoty, což potvrzuje i na měsíc září nebývale vysoký objem hypotečních úvěrů přesahující 10 miliard korun,“ vysvětlil Rajdl. Objemy podle jednotlivých fixací jsou na tom podobně jako počty nově uzavřených úvěrů. Nejvíce stoupl objem u pětiletých fixací, a to ze 4,097 miliardy korun na 4,844 miliardy korun. Stejně tak se zvýšil objem u variabilních hypoték. Ze 747 milionů korun na 829 milionů korun.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy