Akciovým burzám vlily čerstvou krev do žil výsledky firem

Evropské akcie se dnes nadechly k opětovnému růstu, když impuls jim daly hospodářské výsledky některých firem. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %, když hlavní oporou mu jsou finanční tituly se ziskem 1,7 %. O více jak jedno procento posilují ještě akcie těžebních společností a sektor informačních technologií. Většinu zisků v průběhu dne ale vymazal britský index FTSE 100 (aktuálně +0,2 %), když BoE překvapivě ponechala úrokové sazby beze změny, na což reagovala libra posílením a poslala dolů akcie exportních společností.

Ilustrační fotografie
reklama

Americké indexy navázaly na vývoj starého kontinentu. Index S&P 500 na začátku seance roste o tři čtvrtě procenta a vylepšuje tak dále svoje maximum. Nákupní náladě pomohly zveřejněné výsledky banky JP Morgan, když pokles zisku nebyl tak hluboký, jak počítal konsensus. Zítra reportují její konkurenti Wells Fargo a Citigroup.

Pražská burza dnes překonala vývoj západoevropských trhů a posílila o vysokých 2,3 %. Největší zásluhu na tomto vývoji má téměř 9% zisk akcií Erste, když banka vylepšila výhled hospodářských výsledků na letošní rok. Výsledky za první polovinu roku zveřejní 5. srpna. CME navázalo na včerejšek a dnes akcie vzrostly o silných 5,6 %. Trojici nejúspěšnějších doplňuje O2 se ziskem 4 %. Jediným propadlíkem se dnes staly akcie nováčka Monety, které přišly o půl procenta. Obchodní aktivita byla mírně nadprůměrná.

Miroslav Frayer
Equity Analyst
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

 

Témata: akcie | burza | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky