Vysílání reklamy na ČT je ilegální

Česká televize s novým generálním ředitelem Petrem Dvořákem má problém. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je totiž reklama vysílaná od pátku na kanálech ČT 1 a ČT 24 nelegální. Informace přineslo středeční vydání Mladé fronty Dnes.

660
reklama

"Vydali jsme v této věci včera upozornění. Podle našeho názoru měla ČT přestat vysílat reklamu už v pátek, to se ale nestalo," uvedla šéfka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová. Právě v ten den byla totiž ve sbírce zákonů zveřejněna a fakticky tak začala účinkovat novela zákona o ČT, která reklamu omezuje. Pokud veřejnoprávní televize ihned vysílání reklamy neukončí, rada s ní zahájí správní řízení, které může skončit i u soudu. Ve hře mohou být i mnohamilionové pokuty. Další kroky RRTV však její šéfka Kalistová specifikovat nechtěla. "Zatím k tomu od RRTV nic nemáme. Až její vyjádření dostaneme písemně, tak ho budeme analyzovat, případně se zařídíme podle výtek rady," reagoval mluvčí České televize Ladislav Šticha.
 
Parlament České televizi odebral reklamu a teleshopping novelou zákona o ČT letos v červenci. Úplný zákaz komerčních bloků se vztahuje na kanály ČT 1 a ČT 24. Na ČT 2 a ČT 4 Sport pak zákonodárci zachovali reklamní limit půl procenta denního vysílacího času. Jednání České televize se pochopitelně nelíbí ani komerčním stanicím. Právě ony totiž tlačily na to, aby reklama z vysílání České televize zmizela. "Překvapuje nás, že Česká televize takto porušuje zákon, a doufáme, že co nejdříve zjedná nápravu," uvedl mluvčí nejsilnější tuzemské stanice TV Nova Vladimír Mužík.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky