Až 38 bilionů USD bude potřeba do roku 2035 investovat do energií

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že pro uspokojení poptávky po energii až do roku 2035 je potřeba investovat do energetických projektů po celém světě 38 bilionů dolarů (692 bilionů korun). Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

660
reklama

V prezentaci IEA na setkání příslušných ministrů uvedla, že v rámci investic do ropy bude potřeba investovat zhruba 10 bilionů dolarů, dalších 16,9 bilionu dolarů do výroby elektrické energie a zhruba 9,5 bilionu dolarů na zemní plyn.
 
Světová poptávka po ropě poroste podle zprávy Mezinárodní agentury pro energii z minulé středy letos i příští rok pomaleji, než se předpokládalo. "Vidíme známky slabší poptávky na trzích, jako je Blízký východ, Čína a USA," uvedl tehdy šéf ropného průmyslu a divize trhů IEA David Fyfe.
 
Letos se poptávka zvýší o 1,25 milionu barelů denně, tedy o 160 tisíc barelů méně, než IEA očekávala v předchozí zprávě. Nový odhad zveřejnila ve středu ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou IEA. Podle agentury v Evropě poptávka po ropě v srpnu vzrostla o 0,3 procenta. Za tímto nárůstem by ale mohla být částečně snaha spotřebitelů předzásobit se před zimou topným olejem.
 
Minulé úterý snížila odhad růstu poptávky po ropě také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), a to už čtvrtý měsíc v řadě. Podle OPEC ovlivnil jeho aktuální odhad útlum vyspělých ekonomik a snahy Číny a Indie o omezení spotřeby paliv. Kartel OPEC snížil odhad letošního růstu spotřeby ve světě proti minulému měsíci o 180 tisíc barelů denně na 0,88 milionu barelů. V příštím roce čeká OPEC zvýšení poptávky o 1,19 milionu barelů denně, je to ale o 70 tisíc barelů méně, než kolik organizace odhadla v září. Mimo OPEC se produkce ropy zvýší o 360 tisíc barelů denně, tedy o 140 tisíc barelů méně, než se čekalo dříve. Příští rok se růst produkce nečlenských zemí OPEC podle prognózy zrychlí na 830 tisíc barelů denně především díky zvýšené těžbě v Brazílii, Kanadě, Kolumbii a Spojených státech.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky