Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát chce znárodňovat domy, které chátrají

Pokud se majitel o dům deset let nestará, připadne státu a obec rozhodne, co s nemovitostí bude. Počítá s tím novinka v návrhu občanského zákoníku, který půjde příští týden do Sněmovny, informuje v pondělním vydání deník MF DNES.

Mělo by to konečně přinést záchranu polorozbořených zámečků, ruin a squatů, nebo alespoň umožnit jejich zajištění před pádem na kolemjdoucí. Týká se hlavně budov, jejichž oprava by stála víc, než za kolik je lze prodat. Zákoník obsahuje i vysvětlení, co se rozumí tím, že je dům "opuštěný". Když se vlastník nijak o budovu nezajímá a nestará se o ni deset let, má se za to, že ji opustil. "Jde bezesporu o přelomovou větu v zákoně, která nejspíš vyvolá různé spory, i pokud jde o její ústavnost. Tam totiž chybí jakákoli náhrada za to vyvlastnění. Opuštěná nemovitost má samozřejmě vlastníka, ale jde o případy, kdy ji fakticky neužívá. Stát by musel nejdřív vlastníka vyzvat, jestli dům přece jen nechce užívat," říká v MF DNES poslanec a právník Stanislav Polčák (TOP 09). Polčák minulý týden navrhl ještě upřesnění, aby nemovitost získal raději stát než obec, neboť menší obce by mnohdy neměly peníze ani na pojištění, kdyby spadla a někoho zasypala. Další právník - poslanec Jeroným Tejc z ČSSD - říká, že zákon by pomohl třeba u majetku nevypořádaného od války, kdy jako vlastníci jsou často vedeni lidé, které nelze dohledat, píše MF DNES.

Témata:  znárodnění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.