Výpis z Centrální evidence exekucí bude možné získat na pobočkách České pošty

Od 1. července 2016 budou mít občané možnost získat výpis z Centrální evidence exekucí ČR (CEE) na 981 pobočkách České pošty (ČP), které disponují Czech POINTy. Na každé takové pobočce bude příslušné místo označeno nápisem „výpis z Centrální evidence exekucí ČR.“ Podstatně se tak zvýší dostupnost informací o konkrétních exekučních řízení a lidé budou mít možnost věrohodně zjistit nejenom, jak jsou na tom se svými exekucemi, ale také si ověřit solventnost osob, se kterými přicházejí do styku např. v rámci obchodních vztahů. Výpis získaný prostřednictvím pošty bude stát 50 Kč za jednu stranu výpisu.

Česká pošta
reklama

CEE ze zákona provozuje a spravuje Exekutorská komora ČR. CEE umožňuje zjišťovat informace o konkrétních exekučních řízeních. Například to, zda byla na konkrétní subjekt nařízena exekuce nebo který soudní exekutor byl pověřen provedením exekuce, o jakou vymáhanou povinnost se jedná, kdy byla exekuce nařízena či zda byla exekuce pravomocně odložena či zastavena.

„Od rozšíření dostupnosti výpisů z Centrální evidence exekucí na pobočky České pošty s Czech POINTy si slibujeme, že se tato naše služba dostane více do povědomí lidí jako efektivní a preventivní nástroj v mnoha životních situacích. V životě se totiž může stát, že o svůj majetek či peníze přijde člověk nikoli vlastní vinou. Pokud vstoupí do právního vztahu s někým, na koho je uvalena exekuce a neví o tom, může to způsobit značné komplikace a ztráty. Předejít jim lze tím, když si ověří aktuální situaci v Centrální evidenci exekucí,“ uvedl Martin Tunkl, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

Výpis z centrální evidence exekucí je možné také získat prostřednictvím webových stránek www.ceecr.cz, které provozuje Exekutorská komora ČR nebo poboček Exekutorské komory v Praze a Brně. Podrobnosti lze nalézt na internetových stránkách www.ekcr.cz. Novou možnost pak představuje návštěva pobočky České pošty s Czech POINTem, kde je od začátku července výpis z CEE také k dispozici. Cena jedné strany ověřeného výpisu z CEE činí 50 Kč – na pobočkách Exekutorské komory ČR nebo na České poště. Základní cena elektronického náhledu přes webové rozhraní www.ceecr.cz je 60 Kč bez ohledu na počet stran.

„Česká pošta poskytuje svým klientům řadu užitečných nabídek nad rámec základních poštovních služeb. Jednou z nich je výpis z Centrální evidence exekucí. Spolupráci e Exekutorskou komorou chápeme jako službu našim klientům, kteří si mohou nechat ověřit důležité informace. Např. zda na ty, s nimiž se chystají uzavřít smlouvu, není nařízena exekuce. Tato informace pomůže předejít případným problémům v budoucnosti,“ řekl ředitel divize obchodu a marketingu České pošty Jan Foubík.

Kdy je rozumné udělat si výpis z Centrální evidence exekucí?

Existuje nespočet situací, kdy je výhodné požádat o výpis z Centrální evidence exekucí. Jedná se například o koupi auta nebo při pronajímaní bytu nájemníkovi, o kterém není mnoho informací. Dalšími vhodnými momenty pro pořízení výpisu je půjčka peněz známému, koupě nemovitosti nebo například nábor nového zaměstnance. Ve všech těchto situacích informace o stavu exekuce konkrétní osoby ochrání před neočekávanými a nechtěnými důsledky situací, které plynou z nesolventnosti druhé strany nebo samotných principů exekučního řízení.

Témata: exekuce | Česká pošta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky