Exšéf ČEZ Roman přiznal vazby na firmy kolem Škody

Dlouholetý generální ředitel ČEZ potvrdil své angažmá ve firmách napojených na vlastníka plzeňské Škody, skupinu Appian. Píší o tom v pondělním vydání Hospodářské noviny.

660
reklama

V e-mailovém rozhovoru Martin Roman včera poprvé připustil, že měl vztah ke společnostem Artwick Investments z Britských Panenských ostrovů a The California Trust z Kajmanských ostrovů. Firmy byly podle deníku MF DNES podílníkem Appianu, zprostředkovaně tak i plzeňské Škody.
 
"Během působení ve Škodě jsem měl vazby na společnosti, které jmenujete. Opustil jsem je před nástupem do ČEZ. Tyto firmy však neměly žádný vlastnický ani ovládací vztah ke Škodě," napsal Roman pro Hospodářské noviny.
 
I kdyby ukončil angažmá ještě před prodejem Škody Appianu, dopustil by se sporného jednání: jako státní manažer měl Škodu připravit k privatizaci, přitom měl vazby na budoucího kupce. "Pokud by najatý manažer měl v době privatizace vazbu na společnost, která jím spravovanou firmu privatizovala, mohlo by se jednat o střet zájmů," řekl Hospodářským novinám právník Bohumil Havel, autor připravovaného zákona o obchodních korporacích.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky