Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato potřebuje ryzí trh

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obchod s investičními kovy a mincemi v Česku potřebuje transparentnější podmínky. Nejvýznamnější hráči na trhu proto zakládají Asociaci pro investiční kovy a mince (AIKM).

Zákazník musí mít jistotu, že produkt ze vzácného kovu, který si kupuje, není uměle nadhodnocený, že se mu dostává odpovídajících služeb a uváděná ryzost je zaručena. Jelikož ne vždy se tak děje, nejvýznamnější subjekty na trhu zakládají asociaci, která to po svých členech bude vyžadovat.

Zakladateli Asociace jsou společnosti Česká mincovna, a.s. a GoldenGate CZ, a.s. spolu s Českou numismatickou společností. Dvě prvně jmenované jsou klíčovými hráči na českém trhu. Česká mincovna je výrobcem oběžných (1 - 50 Kč), pamětních a investičních mincí a medailí, zároveň je v této oblasti nejvýznamnějším obchodníkem. GoldenGate je lídrem trhu v oblasti spoření do fyzického zlata a stříbra. Česká numismatická společnost je autoritou v oboru historických platidel.

„O investice do drahých kovů a mincí se zajímá stále více občanů České republiky. Vkládají do nich velkou část svých úspor. Naším cílem je proto prostředí kultivovat a poskytnout jim podobné jistoty, jako když své peníze vkládají třeba do bank,“ uvedl předseda Asociace a předseda představenstva GoldenGate CZ Vladimír Brůna.

K čemu se hlásí členové Asociace v rámci svého Etického kodexu:

- svým smluvním i potenciálním klientům vždy poskytují transparentní, objektivní a úplné informace

- ctí pravidla slušného a poctivého obchodního styku a vždy jednají ve prospěch klienta

- vyvarují se jakýchkoli nekalých praktik, a to i nad rámec povinností daných zákonem

Aleš Brix, člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny k tomu uvádí: „Trh s drahými kovy v jejich investiční podobě má v České republice ohromný potenciál růstu. V době, kdy ukládání peněz v bankách přestává být zajímavé a akciové trhy přinejlepším stagnují, čeští investoři houfně obracejí svou pozornost na zlato a stříbro v podobě mincí a slitků. Právě proto je nutné, aby měl trh jasná pravidla, kterých se všichni budou i dobrovolně držet,“ uvedl k tomu Aleš Brix a dodal: „Přísný etický kodex je proto klíčovou záležitostí.“

Vzdělávání a poradenství

Asociace chce navíc být platformou, která bude veřejnosti poskytovat relevantní informace o obchodování s drahými kovy a mincemi. K tomu zřizuje speciální internetové stránky www.aikm.cz a plánuje cyklus přednášek pro veřejnost. Zároveň má ambice stát se ochráncem investorů před nekalými obchodními praktikami, jako jsou zejména:

- klamavá komunikace s cílem záměny obecného kovu za ryzí

- podhodnocená výkupní cena

- nadhodnocené predikce vývoje ceny

Členové asociace:

Golden Gate CZ, a.s. - lídr českého trhu v obchodu s drahými kovy a spoření do fyzického zlata i stříbra. Zobchodoval již 6,2 miliardy korun v drahých kovech. Vydal řadu unikátních mincí. Své služby a poradenství nabízí již 5 let.

Česká mincovna, a.s. - výhradní dodavatel českých oběžných (1-50 Kč) a pamětních mincí pro Českou národní banku. Nejvýznamnější obchodník s mincemi na českém trhu.

Česká numismatická společnost, z.s. – občanské sdružení, jehož cílem je činnost v rámci vědního oboru numismatika a v příbuzných vědních disciplínách. Sdružuje sběratele, vědecké pracovníky i tuzemské a zahraniční kulturní a vědecké instituce. 

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy