Kdyby Češi zvolili "Czexit": Tyto scénáře by nás čekaly mimo EU

Po britském referendu, ve kterém voliči rozhodli, že jejich země opustí EU, se začínají ozývat volání po podobných referendech i v dalších zemích, Česko nevyjímaje. S "czexitem" bychom si ale neměli zahrávat, varuje ekonom David Marek. Krutě by se to vymstilo.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Několik dní poté, co se Britové rozhodli opustit EU, se ukazuje, jaký dopad má rozhodnutí na britskou ekonomiku. A nejsou to rozhodně dobré zprávy. Brity před odchodem z EU varovaly všechny domácí i mezinárodní hospodářské organizace (od britské centrální banky přes MMF až po například OECD). 

Libra okamžitě po vyhlášení výsledků referenda oslabila na nejnižší hodnotu za třicet let. Očekává se prudký růst inflace, propad cen nemovitostí až o 18 procent a snižování HDP britské ekonomiky. Pro Angličany špatná zpráva a pro ostatní Evropany názorná ukázka, co by s jejich zeměmi podobné rozhodnutí udělalo.

Co by czexit přinesl podle ekonoma Davida Marka?

- okamžitá devalvace koruny

- zpomalení ekonomiky

- zdražení veškerého zboží, zejména z dovozu

- vyšší nezaměstnanost

- pokles HDP

- odchod zahraničních firem z českého trhu

Český odchod - pojmenovaný po britském vzoru "czexit", by nás bolel mnohem víc. "Já se obávám, že dopad takového kroku na českou ekonomiku by byl významně negativní. Ostatně je to hezky vidět třeba na loňském růstu HDP, kdy jedním z těch klíčových faktorů bylo čerpání evropských fondů. Pokud bychom o tyto evropské fondy přišli, pak by investiční aktivita v české ekonomice ztratila zdroje financování a ekonomika by znatelně propadla," varuje před myšlenkami na odchod z EU ekonom David Marek.

Co by okamžitě zdražilo? Vlastně všechno, tvrdí ekonom Marek: "Po takovém vystoupení by koruna významně oslabila, takže všechno, co se dováží, by logicky bylo významně dražší, protože bychom měli slabší měnu."

Ekonomickou jistotu by neměl takřka žádný obor nebo druh průmyslu. "Dopadlo by to na všechny exportéry - to znamená u nás třeba automobilový průmysl a související odvětví jako je továrenství, plastikářství, strojírenská výroba... Obecně by czexit dopadl na veškerý zpracovatelský průmysl," odhaduje ekonom David Marek.

Ale mohl by mít odchod z EU i nějaké výhody? Případ Velké Británie ukazuje, že vlastně žádné výhody nejsou. "Upřímně řečeno mě žádné výhody odchodu z EU nenapadají. Výhody, které byly ve Velké Británii prezentovány zastánci odchodu, jsou spekulativní a jsou mnohem menšího významu než nevýhody, které odchod přinese," tvrdí ekonom David Marek.

Stejně jako ostatní ekonomičtí experti i David Marek před czexitem důrazně varuje: "Určitě bych czexit nedoporučil. A to, jestli je reálný, záleží na občanech České republiky. Za ně rozhodovat nechci a nemůžu." 

Témata: Brexit | EU | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky