Polsko po Brexitu propadá panice. Chce rychle přijmout euro

Po rozhodnutí Británie, kterou polská konzervativní vláda považovala do poslední chvíle za nejbližšího spojence v EU, zavládla v sousedním Polsku panika. Chtějí co nejdříve vstoupit do eurozóny, což znamená, že by země přijala euro.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

"V eurozóně budeme nejdříve po roce 2020," řekl v roce 2014 už bývalý polský ministr hospodářství Janusz Piechociński. Jeho tvrzení zřejmě neplatí. Euroskeptická vláda Práva a spravedlnosti se pravděpodobně vylekala, že Unie teď výrazně posílí eurozónu.

Tím by vliv země na dění ve společenství poklesl. Proto chce Varšava zlotý, který dlouhodobě ztrácí hodnotu a jen v pátek vůči euru oslabil o dalších sedm procent, vyměnit za evropskou měnu.

"Polsko by mělo urychleně vstoupit do eurozóny," šokoval všechny ministr zahraničí Witold Waszczykowski s tím, že na dnešek svolává do Varšavy summit ministrů zahraničí zemí EU, které nebyly pozvány na schůzku šéfů diplomacie šesti zakládajících států.

V Británii pracuje téměř 900 tisíc Poláků, z nichž 400 tisíc méně než čtyři roky. Nyní po Brexitu jim hrozí, že se budou muset vrátit do své vlasti, nastanou problémy s pracovním povolením, nebo se jejich finanční situace radikálně zhorší. Rychlý přechod na euro, jak si ho Právo a spravedlnost představuje, údajně nelze technicky a prakticky zajistit.

Témata: Brexit | Polsko | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky