Černý scénář je tu: Tohle teď čeká Británii a Evropskou unii

Velká Británie byla součástí Evropské unie přes 43 let. Teď toto partnerství končí rozvodem. Britští a evropští politici budou mít plné ruce práce. Musí zformovat nový vztah ostrovního království a budoucí sedmadvacítky.

Tower Bridge, Velká Británie
reklama

Británii se nejspíš nevyhnou politické otřesy. Strůjce referenda, premiér David Cameron, čelí tlaku na rezignaci, kterou by měl oznámit v brzkých ranních hodinách. Před jeho sídlem, Downing Steet 10, už čekají stovky reportérů.

Nová vláda, kterou by mohl sestavit největší zastánce brexitu mezi konzervativci, bývalý starosta Londýna Boris Johnson, se bude muset vypořádat s další vlnou skotského separatismu. Skotové byli pro setrvání v Unii a právě to, aby byli součástí Evropské unie, mnohé motivovalo, aby v posledním referendu odmítli nezávislost.

Britská vláda se bude muset vyrovnat s ekonomickými problémy. Referendum způsobuje šok na celém světě. Japonská burza ztrácí přes 8 procent. Britská libra se propadla už o desetinu. Aktuálně se dostala na kurz 1,3462 dolaru, tedy nejníže od září 1985. S obavami finančníci očekávají otevření londýnské burzy.

A v klidu nebude ani Evropská unie. Obyvatelé členských států, včetně mnoha Čechů by se mnohem obtížněji dostávali na britský pracovní trh. Odchod Britů by navíc mohl znamenat konec celé Evropské unie v případě, že by podobná referenda chtěli pořádat i jiné členské státy

Problémy může čekat také Řecko, jehož ekonomika je na té britské velmi závislá. Navíc už dnes se v Řecku Unie "těší" vůbec nejnižší podpoře ze všech evropských států. Grexit, tedy odchod Řecka z Unie, tak není vůbec vyloučen.

Britové zřejmě v následujících dnech požádají o aktivaci článku 50 smlouvy o EU. Na odchod z Unie mají dva roky. Do té doby se budou ještě muset řídit evropskými dohodami a nařízeními, už o nich ale nebudou moci rozhodovat. 

Témata: Brexit | Velká Británie | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky