Nejen Brexit, ale i Trump. Zlato těží z nejistoty

Průzkumy veřejného mínění slibují při dnešním hlasování o vystoupení Spojeného království z Evropské unie drama do poslední chvíle. Napětí, které kolem brexitu je a bude, opět ukazuje, že v nejistých časech investoři tíhnou k bezpečným útočištím, jako jsou například drahé kovy.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Dobrým příkladem je cena zlata, která rostla tři uplynulé týdny po sobě a dostala se nejvýše za poslední dva roky. Po mírné korekci tento týden se momentálně pohybuje lehce pod psychologickou hranicí 1300 dolarů (31 100 Kč) za trojskou unci (31 gramů). Faktorů, které v posledních týdnech zvyšují poptávku po žlutém kovu, je ale více a na rozdíl od britského hlasování, jehož výsledek bude známý v pátek, jen tak nepominou.

„Cena zlata vedle obav z možného Brexitu těží také ze slabšího dolaru, letošních neustálých výkyvů na akciových trzích a oživení poptávky po zlaté rezervě v Číně,“ říká Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny, která se řadí mezi nejvýznamnější obchodníky s mincemi a investičními kovy v České republice.

Cena poroste dál

V uplynulých dnech hnala cenu zlata nahoru poptávka hedgeových fondů, které uzavřely rekordní množství sázek na to, že cena zlata i nadále poroste. V první polovině června dosáhl dokonce objem jejich investic do zlata nejvyšší úrovně od roku 2011. Velcí obchodníci tak počítají s tím, že cena zlata bude v dalších měsících růst.

„Pro vývoj ceny zlata jsou pozitivní i poslední vyjádření amerického Fedu ohledně zvyšování úrokových sazeb v USA, které bude s největší pravděpodobností výrazně mírnější, než jak naznačoval Fed na začátku roku. Dalším faktorem, který motivuje investory zařazovat zlato do svých portfolií, jsou snižující se výnosy státních dluhopisů. Je reálné, že se cena zlata dostane k hranici 1400 dolarů,“ tvrdí Brix.

Brexit by rozkolísal trhy

V případě Brexitu se očekávají na trzích cenných papírů turbulence. Naznačil to už například červnový prudký propad pražské burzy, kdy index PX klesl na nejnižší hodnotu za sedm let. Jedním z důvodů bylo i to, že se na trh přenesla právě nervozita ohledně reálných šancí zastánců brexitu na úspěch.

„Úspěch stoupenců brexitu by s velkou pravděpodobností posílil tendence k opuštění osmadvacítky i v dalších členských státech. Finanční trhy jsou na takové zvraty velmi citlivé a nepochybně by na následnou nervozitu reagovaly značnými výkyvy, říká Aleš Brix z České mincovny s tím, že nejde o jediné letošní hlasování, které působí nejistotu investorů.

„Nervozitu na trzích vyvolává i reálná možnost zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Kvůli některým prohlášením ohledně americké ekonomiky nebo zahraniční politiky působí Trump značně nečitelně, což investorům na klidu rozhodně nepřidává,“ uzavírá Brix.

Více informací naleznete ZDE.

Témata: Brexit | zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky