EET: Hosté se bojí zavření svých oblíbených restaurací

Podle průzkumu provozovatele pokladního systému Septim.cz se o EET nezajímají jenom podnikatelé, ale i běžní občané, a to dokonce ¾ z nich. Od jejího zavedení si někteří z nich slibují lepší přehled o útratě a zvýšení úrovně restaurací. Zároveň se ale obávají  zdražování a zavírání svých oblíbených podniků.

Ilustrační fotografie
reklama

Lepší přehled i kvalita restaurací?

I když se bude EET primárně týkat 60 000 majitelů restaurací a hotelů, menší či větší dopady bude mít v konečné fázi i na jejich hosty. Z těch pozitivních Češi v průzkumu nejčastěji zmiňují lepší přehled o útratách, což očekává po zavedení EET více než čtvrtina z nich. 12 % si pak myslí, že se zvedne úroveň restaurací, protože v důsledku EET ty horší zaniknou.

Riziko tohoto dopadu potvrzuje i Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz: „Očekáváme, že v souvislosti se zavedením EET dojde ke konsolidaci trhu, která s sebou přinese jednak upevnění pozic silných podniků, ale také zánik některých slabších.“

Hrozí zavírání hospůdek?

Vedle pozitivních dopadů však Češi v zavedení EET vidí i celou řadu hrozeb. Nejčastěji zmiňují právě obavy ze zavření svých malých oblíbených restaurací a hospůdek (22 %) a zdražení cen poledních menu (16 %). Zbytek respondentů se obává možného zneužití dat či nutnosti vyměnit své oblíbené restaurace za levnější v důsledku všeobecného zdražení jídel a nápojů.

Negativní názory převládají!

Češi jsou pesimisté především v odhadu dopadů EET na podnikatele, to uvedla více než ½ dotázaných. Pohled samotných podnikatelů se přitom začíná postupně měnit. „Z počátečních velice negativních postojů začali mnozí majitelé restaurací postupně upouštět a naopak v EET vidět příležitost pro svůj další rozvoj,“ říká Zbyněk Švec ze Septim.cz. O poznání optimističtěji pak vyhlížejí Češi dopady na běžné občany. Podle 47 % z nich budou kladné a jen podle necelých 30 % naopak negativní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky